23948sdkhjf

Nasa undersöker asteroid – kan bära på metall värd triljoner dollar

På rymdorganisationen Nasa förbereder man för fullt en farkost, med storlek som en tennisplan, som ska skickas upp till asteroiden 16 Psyche för att undersöka dess inre som sägs ha en kärna av metall.

I nästan två år ska Nasas satellit kretsa runt asteroiden för att ta reda på vad kärnan innehåller. Den sägs nämligen bära på en ”metallskatt” – framför allt nickel, järn och guld till ett värde av makalösa 10 000 triljoner dollar.

Mikael Granvik är professor i rymdtekniska system vid Luleå tekniska universitet och deltog som expert när Nasa bestämde sig för att utforska asteroiden och göra en ytterligare expedition. Det finns en teori om att 16 Psyche och andra asteroider, består av metaller. Dessa asteroider går under namnet M-typ. Varför de kan bestå av metaller kan vara till eventuell följd av kollisioner med andra himlakroppar som lämnat kvar en metallkärna.

– Det är en olöst gåta vad de här så kallade M-typens asteroider består av. Studiet av Psyche kan lösa den här gåtan, säger Mikael Granvik.

Forskare från de amerikanska universiteten Brown och Purdue publicerade i början av året en studie som visade att 16 Psyche kanske inte alls bestod av metall, som man trott, utan av olika bergarter. Metallen kan ha hamnat på asteroidens yta istället, efter att vulkaner spytt ut dem. För att få klarhet i detta sänder man upp farkosten för att bekanta sig med asteroiden.

Startskottet som skulle ha gått av stapeln i augusti i år, skjuts fram på grund av problem med leveranser och testutrustning.

Källa: Forskning.se

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.156