23948sdkhjf

Svensk metod för defekt metall får internationell status

Nu har en svensk standard fått internationell ISO-status. Det rör sig om en standard som används för att kvalitetssäkra stycken av metall tillverkade av pulver genom PM HIP-metoden (Hot Isostatic Pressing).

Standarden har tagits fram av en projektgrupp ledd av Pelle Mellin vid Swerim. Han kommenterar ISO-statusen i ett pressmeddelande:

– Det känns bra att industrin nu kan vara ännu tryggare genom att testmetoden även ISO-standardiserats. Och för oss som jobbat med projektet är det skönt med ett framgångsrikt avslut på ett arbete som faktiskt började redan 2011.

Med tillverkning enligt PM HIP-metoden är materialet korrosionsbeständigt och klarar hårt tryck. Användningsområde är till exempel på oljeriggar i rören på havets botten. Men argonet som används för att pressa metallen till sin form, kan läcka och stanna kvar som mikroskopiska bubblor i materialet, vilket gör metallen svag. Detta kan bli förödande om inte de defekta metallkropparna upptäcks i tid och direkt tas ur produktion.

Innan 2018 fanns ingen enhetlig metod för att identifiera defekta metallkroppar. Företag som producerar dessa metallstycken har visserligen haft sina kontrollmetoder, men någon övergripande metod som kunderna kunde begära oavsett leverantör saknades.

Pelle Mellin, forskare vid metallforskningsinstitutet Swerim, fick uppdraget att leda ett projekt där målet var att uppnå en enhetlig metod och en standard som beskriver denna.

– Kravbilden är ännu högre för att den ska bli godkänd av ISO. Många länder kan ha åsikter och uttrycka missnöje. Det är 12 laboratorier runt om i Europa som utfört mätningar enligt svensk standard och vi klarade den höga tröskeln, för att uppnå så kallad Draft International Standard. Det kändes som en seger!

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125