23948sdkhjf

Svenska konkurser i spåren av skuldkrisen i Europa

Företagskonkurserna har ökat under juli månad, enligt en färsk rapport från UC
Företagskonkurserna tog inte semester utan ökade tvärtom i juli med hela 15 procent jämfört med samma månad förra året. Hittills i år är uppgången 9 procent. Den största orsaken är skuldkrisen i Europa som hämmar även svensk konjunktur. Exportindustrin är hårt drabbad liksom handeln och tjänsteföretagen, som lider av svag inhemsk efterfrågan.
Antalet företagskonkurser uppgick till 472 under juli, vilket innebar en ökning med 15 procent jämfört med samma månad föregående år. Hittills i år är konkursuppgången 9 procent jämfört med 2011.

Ett Europa i obalans
- Den stora konkursökningen i juli var inte helt oväntad. Även om den svenska ekonomin visat sig vara mer motståndskraftig än de flesta trott, drabbas näringslivet av den svaga konjunkturen. Denna har sin främsta förklaring i den europeiska skuldkrisen och det osäkra läge som därmed uppstått. Den svaga privatkonsumtionen och företagens låga investeringsvilja medför lägre efterfrågan på varor och tjänster. Exportindustrin drabbas även av den starka kronkursen, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh i ett pressmeddelande.
Läs mer om: UC
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078