23948sdkhjf

Näringsministern om innovationskritiska metaller

Vi närvarade när näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson bjöd in till pressträff om försörjningsberedskap för varor och tjänster från industrin och om innovationskritiska metaller och mineral.

Karl-Petter Thorwaldsson menar att i ett förändrat omvärldsläge är det svenska samhället i behov av metaller och mineral, återuppbyggnad av det civila försvarar och att tillämpa en ny industristrategi i Sverige.

I många fall är det industriinvesteringar som driver på den gröna omställningen och digitaliseringen, säger näringsministern. 

Han poängterar att för att kunna ställa om till grönt krävs metaller och mineraler, något som många tillverkare är beroende av.

–  I takt med den smarta och gröna tekniken ökar behovet av metaller och mineraler. Det är exempelvis nödvändigt i allt från vindkraftverk till elbilsbatterier. 

Som svar på det ökade behovet av hållbar försörjning av metaller och mineraler har regeringen tillsatt en utredning 11 mars 2021. Utredningen handlar om att se över tillståndsprocesser och regelverk i syfte att säkerställa hållbar försörjning av innovationskritiska metaller och mineraler från primära och sekundära källor.

Vidare berättar näringsministern att regeringen har format ett tilläggsdirektiv. Med tilläggsdirektivet är syftet att utreda hur de innovationskritiska metaller och mineral som är nödvändiga för klimatomställningen kan få en särställning gentemot andra metaller och mineral i miljöbalkens bestämmelser om hushållning med mark och vatten. Tilläggsdirektivet ska redovisas den 31 oktober 2022.

I en presentation förtydligar näringsministern näringslivets försörjningsberedskap och hur det ska hanteras.

  • Analysera ansvarsfördelning mellan myndigheter.
  • Föreslå utökat samhällsuppdrag avseende industriforskning, provning och certifiering.
  • Utreda regeringens möjlighet att besluta om tillfälligt miljötillstånd för samhällsviktig verksamhet.
  • Kartlägga varor och tjänster i Sverige som har väsentlig betydelse för upprätthållandet av samhällsviktig verksamhet eller där allvarliga konsekvenser för Sverige riskerar att uppstå.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Här är årets finalister i Swedish Steel Prize
Så har kriget påverkat Ukrainas stål- och järnindustri
Kan gruvavfall göra nytta för klimatet?
Ny milstolpe för AP&T – och en tillbakablick
Världens råstålsproduktion i februari
Nytt hos Wennerholms Mekaniska: "Helt rätt investering"
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.172