23948sdkhjf

Norges metallindustri driver upp industriomsättningen

Industrins omsättning ökade med hela 8,1 procent under perioden februari – april 2022, jämfört med föregående tremånadersperiod, enligt säsongsrensade siffror. Mycket av tillväxten beror på högre priser på industriprodukter, där metallindustrin är en av de branscher som drar upp industriomsättningen mest.

Från mars till april 2022 var det en måttlig nedgång på 0,4 procent.

Det visar siffror från Statistisk sentralbyrå.

Säsongsrensade siffror visar att den totala industriomsättningen ökade med hela 8,1 procent under perioden februari – april 2022, jämfört med föregående tremånadersperiod. Det är särskilt stark tillväxt i exportomsättningen under denna period som bidrar till tillväxten, även om även hemmamarknaden visar en ökning

Hög pristillväxt bidrog

Det var oljeraffinerings-, kemi- och läkemedelsindustrin tillsammans med metallindustrin som drog upp industrins omsättning mest, med en ökning på 11 respektive 17 procent. Hög pristillväxt är en viktig orsak till den starka omsättningstillväxten i dessa branscher under tremånadersperioden.

Industrins omsättning sjönk med 0,4 procent från mars till april 2022, enligt säsongrensade siffror.

Skeppsbyggandet nere

Det var flera branscher som bidrog till nedgången. Industrigruppen oljeraffinering, kemi- och läkemedelsindustri samt konstruktion av fartyg och oljeplattformar hade en minskning med 9,6 respektive 5,4 procent jämfört med föregående månad.

Ökad omsättning för livsmedelsindustrin och metallindustrin bidrog mest till att dämpa nedgången i industrins omsättning.

Källa: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.156