23948sdkhjf

LKAB i grönt samarbete

LKAB och Stålbolaget Salzgitter AG tecknar avtal för att tillsammans verka för kraftigt minskade utsläpp av koldioxid genom direktreduktion och ljusbågsugnar.

Enligt SALCOS, Salzgitters program för ståltillverkning med låga koldioxidutsläpp, kommer Salzgitter att ha realiserat så gott som koldioxidfri stålproduktion fram till 2033. Detta under förutsättning att lämpliga finanspolitiska ramvillkor och offentliga subventioner finns på plats.

Runt 80 procent av den järnmalm som bryts i EU produceras av LKAB, som förser både masugns- och direktreduktionsbaserade stålföretag med järnmalmsprodukter med lågt klimatavtryck. LKAB har också börjat omställningen av sin produktion av järnmalm till koldioxidfri järnsvamp. Med denna strategi är förhoppningen att ta bort årliga utsläpp på 40–50 miljoner ton koldioxid i stålindustrin före år 2050.

De högkvalitativa järnmalmspellets som LKAB kan leverera krävs för den nya ståltillverkningsprocessen med SALCOS-metoden som involverar direktreduktionsanläggningar och ljusbågsugnar. Samarbetet innebär att företagen undersöker vilka förutsättningar som behöver skapas för att uppnå detta och utvärderar den potentiella utvecklingen av järnmalmsbaserade råvaror för den framtida ståltillverkningsprocessen.

– LKAB har redan en unik klimatprestanda och en strategi för att förse stålindustrin med råvaror för att möjliggöra kapade koldioxidutsläpp, först som pellets och sedan som koldioxidfri järnsvamp. Vi vill göra denna omställning möjlig tillsammans med våra kunder och leverantörer. För att en sådan förändring ska förverkligas behövs inte bara incitamenten och lika villkor på marknaden, utan också en industriell värdekedja. Salzgitter och LKAB kan fortsätta att bygga på sin långsiktiga relation för att förverkliga omställningen av stålindustrin och leverera de utsläppsminskningar som är så tidskritiska för klimatet, säger Jan Moström, koncernchef och vd för LKAB i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
SSAB och Stålgross för fossilfri framtid
Kvinnor inom industrin i ny serie
Metallindustrin: Kollektivavtalets lägsta lön går inte att leva på
EU vill minska importberoendet från ett och samma land
ProfilGruppens vd lämnar bolaget
Deras unika stålteknik ska minska vikten på lastbilssläp
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.271