23948sdkhjf

Koppartjuvar fångade

Kopparstölder vållar inte bara huvudbry för den svenska polisen. I Finland fick polisen nyligen oväntad hjälp i jakten på koppartjuvar.

– Kopparstölder är relativt vanliga och sker varje vecka, säger kriminalkommissarie Katja Rekola vid polisen i västra Nyland, till Hufvudstadsbladet.

Tidningen berättar att det var en tolvårings snabba agerande som ledde till att polisen kunde gripa ett gäng koppartjuvar helt nyligen. Stölden ska ha ägt rum på en byggarbetsplats i Esbo och koppar värd över tusen euro höll på att hamna i fel händer.

Men en tolvåring såg vad som hände och ringde nödnumret varpå polisen kunde haffa de klåfingriga tjuvarna alldeles efter att de lämnat platsen, skriver tidningen.

– Tack vare 12-åringens kvicktänkthet kunde vi lämna tillbaka stöldgodset till de rättmätiga ägarna, vilket inte hör till vanligheterna i den här typen av fall. I det här fallet erkände gärningsmännen direkt. Jag är glad att det löste sig så snabbt. Det är alltid kul för polisen att kunna återbörda det som stulits. Det var ett berömvärt handlande av pojken. Utan hans anmälan tror jag inte att vi skulle ha fått fast tjuvarna, säger Katja Rekola till Hufvudstadsbladet.

Nu är det inte alltid det går så bra. Kopparstölder inträffar som sagt varje vecka.

– Det är också vanligt att det uppstår skador i samband med kopparstölder, eftersom tjuvarna ibland måste ta isär olika apparater för komma åt metallen eller förstöra ett staket för att ta sig in på en byggnadsarbetsplats. Det lönar sig att ha så bra skydd runt exempelvis byggarbetsplatsen som möjligt. Staket och kameraövervakning är också till nytta, säger kriminalkommissarien till tidningen men tror inte det är organiserade kriminella ligor som fokuserar på kopparstölder:

– Jag skulle mer säga att det är enskilda grupper som agerar på eget initiativ.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.285