23948sdkhjf

Gjuteriet: kan leda till konkurs

Elkostnaderna för Storebrogjuteriet har fördubblats.

– Det är svårt att göra något kortsiktigt. Det man gör är att försöka föra ut kostnaderna till kunden, men de har svårt att acceptera det. Vi har konkurrenter i elområde ett och två och de påverkas inte av energipriserna. Det kan göra att man flyttar produktion dit elpriset är lägre, säger företagets vd Olle Ahlström till Dagens Vimmerby och fortsätter:

– Den stora delen för oss är inte elen utan kompetensen. Att flytta med kompetensen är svårt. Jag tror att om konkurrenskraften blir sådan att våra kunder hittar billigare lösningar, så kan det leda till neddragningar på verksamheter eller konkurser. Det vore en dyster utveckling. 

Idag är de 40 anställda på gjuteriet som ligger i Storebro i Kalmar län. Här har de tillverkat järngjutgods i drygt 200 år.

– Energi och elkostnader är en risk, men det jag tycker är att vi borde få fokusera på vår kärnverksamhet. Vi borde få utveckla det. Tittar man på arbetstillfällen, så är det så att om jag investerar 75 miljoner för att bli självförsörjande på energi så ger det inga arbetstillfällen på sikt. Fick jag investera 75 miljoner i verksamheten, så skulle det kanske innebära 30 nya medarbetare, säger Olle Ahlström till tidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079