23948sdkhjf

Ståltillverkaren slår rekord – söker 50 att anställa

Efterfrågan på elektroplåt i spåren av den globala elektrifieringsboomen gör att Surahammars Bruk slår produktionsrekord lagom till 400-årsjubileet.

– Efter femton år av nedgång är vi på väg mot en ny storhetstid. Vi har aldrig producerat mer tunn elektroplåt. Vi får en ny förfrågan var och varannan vecka, framförallt från fordonsindustrin. Vi behöver dubbla produktionen och gå över till femskift, säger Lars Christiansson, vd för Surahammars Bruks i ett meddelande.

Elektroplåten från Surahammar är idag en komponent i motorer i lyxbilsvarumärkens elbilsmodeller, i stora motorer till processindustrin, vindkraftverk och drönare, berättar de.

Bruket har idag cirka hundra anställda och har teknisk kapacitet för produktionsfördubbling, men då behöver fler än de tjugofem personer som anställts i takt med uppgången rekryteras.

– Vi behöver ytterligare femtio personer. Operatörer hittar vi i närområdet och vi vill även omskola allt från busschaufförer till butiks-, vård- och hemtjänstpersonal. Metallurger jagar vi i hela Sverige men vi kan även tänka oss att rekrytera utomlands, säger Lars Christiansson i meddelandet.

I år fyller Surahammars bruk 400 år. Grundat på det första dokument där Sura Hammare nämndes 1622.

Surahammars Bruk är ett av få valsverk i världen som utvecklat och tillverkar tunn elektroplåt i 0,10-0,35 millimeters tjocklek, berättar de och förklarar mer om elektroplåten.

Dess mekaniska och magnetiska egenskaper ska minska effektförlusterna och öka räckvidden i alla typer av elmotorer. Det ska handla om cirka 30 procent mindre effektförluster och sex procent högre vridmoment med Surahammars Bruks
elektroplåt i motorns rotor och statorkärna.

Just nu ingår Surahammars Bruk i ett forskningssamarbete med Volvo och Scania
där nya elektroplåtsorter utvecklas och testas.

Bruket ägs sedan 2007 av den indiska stålkoncernen Tata Steel. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.203