23948sdkhjf

Samlas om spänningar i metall

Företag och kunskapsinstitutioner från hela Norden har just samlats på Teknologisk Institut för att diskutera kvarvarande spänningar och dela praktiska erfarenheter.

Spänningar i metaller är det "kända okända" när metallkonstruktioner ska konstrueras och dimensioneras. Spänningarna minskar materialens prestanda, men är svåra att mäta. Därför används ofta konservativa säkerhetsfaktorer som slösar både material och pengar.

Evenemanget hölls i samarbete mellan Nordic Residual Stress Group och projektet EASI-STRESS, som leds av Nikolaj Zangenberg, Teknologisk Institut.

– Vi vill göra danska företag medvetna om de nya möjligheter som finns för att mäta, modellera och manipulera spänningar i metaller, säger Nikolaj Zangenberg, som på seminariet presenterade det europeiska EASI-STRESS-projektet, där Teknologisk Institut arbetar med bland annat Rolls-Royce för att standardisera nya neutron- och synkrotrontekniker för spänningsmätning.

Första dagen av evenemanget bjöds på en praktisk workshop, där bland andra Siemens Gamesa Renewable Energy och Teknologisk Institut presenterade röntgenutrustning för mätning av restspänningar i ytan på metallkomponenter som exempelvis kulblästrats.

– Vi har satt upp ett "Residual Stress Showroom" på Teknologisk Institut i Århus, där företag kan prata om möjligheterna och få spänningar mätta på testkomponenter, säger seniorspecialist Hanna Leemreize, som är ansvarig för laboratoriet.

Många stora företag hade hittat till evenemanget, inklusive Grundfos, SSAB, Volvo, Scania, Lesjøfors, SKF och Hydro förutom universitet och institut. DAMRC demonstrerade spänningsavslappning med vibrationsteknik och DTU-hålsborrning.

Den andra dagen hölls ett seminarium i regi av Nordic Residual Stress Group som för första gången var utanför Sverige. Vid eventet rapporterade Lundin Stress Service om spänningsmätning med ultraljud av tåghjul och Siemens Gamesa rapporterade om sitt arbete med restspänningar i samband med lager, gjutna komponenter och svetsar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Köpte metalldetektor för skojs skull – hittade guld värt miljoner
Metallpulver nästa steg för Outokumpu
Efter översyn: Två av tre metallverksamheter ryker
Ljusare varselstatistik i mars
Lundin Minings jätteaffär – köper koppargruva i Chile
SSAB släpper stål utan fossila koldioxidutsläpp 2023
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.187