23948sdkhjf

BE Group: sämre förutsättningarna

På ett kvartal har grundförutsättningarna för all industri i Europa ändrats – dessvärre inte till det bättre. Det menar BE Groups Max Fjaestad i sin marknadsanalys. Här följer några utdrag ur den.

Han börjar med att ta upp att 2022 inleddes stabilt. 

I början av 2022 var utvecklingen av de europeiska spotpriserna på alla platta produkter stabil. Barometern pekade svagt uppåt. Motsvarande spotpriser för långa produkter som balk och armering fick en prisknuff på 50–100 €/t under januari som en direkt följd av stigande skrotkostnader. Allt enligt data för norra Europa från S&P Global Commodity Insights.

Stålmarknaden stod och vägde, men något bättre tillgång på komponenter började påverka fordonsindustrin positivt. Deras stålbehov ökade.

Sedan hände det otänkbara: Ett land i Europa anfaller ett annat.

Han beskriver hur branschen agerade. Att stora förbrukare försökte säkra upp sina stålbehov. Det fick flertalet producenter att gå ur marknaden för att bland annat hinna bearbeta strömmen av inkomna order.

Sammantaget skapade detta en bristsituation som möjliggjorde stora prishöjningar. Huggsexan var ett faktum.

Från att ha sett optimistiskt på 2022 beskriver Max Fjaestad nu en annan känsla.

Kriget i Ukraina har dock påverkat utvecklingen negativt och de stora prisuppgångar som vi sett under våren ställer till det. När kostnaden för ett redan finansierat projekt ökar med 30 till 40 procent uppstår det självklart problem. I en del fall går det hitta lösningar, i andra fall skjuts projektet på framtiden eller avslutas. Händer detta tillräckligt ofta leder det till minskade marknadsbehov.

Han tar också upp att de europeiska stålproducenternas organisation, Eurofer skrivit ner sin volymsprognos för stålförbrukningen från plus 3,1 procent till minus 1,9 procent Detta i Economic and steel market outlook 2022–2023 för andra kvartalet och jämfört med föregående rapport.

En osäkerfaktor är tillgången på naturgas. Cirka 40 procent av gasen som konsumeras i Europa kommer från Ryssland. Den är en viktig energikälla inom många områden, och den vanligaste värmekällan för valsverken. Om gasleveranserna från Ryssland bryts, kommer valskapaciteten minska radikalt. Då uppstår sannolikt en ny stålbrist.

Max Fjaestad

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.144