23948sdkhjf

Stålspecialist jagar stora skärvinster: Det är en megauppgradering för oss

KT Stålindustri på Nordsjälland har satsat på laserskärning med ett plåttorn från Bystronic. Målet är att ta automatisk laserskärning till helt nya höjder.

I fabrikshallarna på KT Stålindustri i Slangerup norr om Köpenhamn står just nu en helt ny 15 kilowatts laserskärare och strålar.

Maskinen är Bystronics toppmodell ByStar Fiber 15 kilowatt och snett bakom maskinen står plåttornet som ska fungera som ett magasin i den automatiserade laserskärning som metallföretaget har investerat i.

– Det är en megauppgradering för oss att vi har gått från 3 kilowatt till 15 kilowatt laser, och målet för oss är att driva en långsiktig obemannad produktion, säger vd och delägare i KT Stålindustri Tobias Vinding Thomsen.

Det är en megauppgradering för oss att vi har gått från 3 kilowatt till 15 kilowatt laser, och målet för oss är att driva en långsiktig obemannad produktion, säger vd och delägare i KT Stålindustri Tobias Vinding Thomsen.

När man räknar förberedelser och installationer närmar sig investeringen ett tvåsiffrigt miljonbelopp och därmed är det hittills den största enskilda investeringen för det nordsjälländska företaget.

Plåtlastare i standby-läge

Den automatiserade plåtskärningen flyter dock ännu inte på.

För även om laserskäraren och plåttornet anlände till Slangerup i mars i år behöver KT Stålindustri fortfarande levererans av modulen som ska ladda laserskäraren med plåtar från tornet och ta bort de skurna plåtarna från maskinen igen och i de flesta fall lyfta ner dem på en pall.

Lastaren är försenad från Bystronic på grund av brist på komponenter.

– Det är en märklig situation att vi saknar vår lastare på grund av global chipbrist, men det får vi bara acceptera. Att vi måste vänta på automationsdelen har i sin tur gjort att vi har kommit riktigt bra igång med själva maskinen och dess mjukvara, säger vdn som förväntar sig att modulen från Bystronic för på- och avlastning av plåtar ska anlända senast i juli.

Tobias Vinding Thomsen konstaterar dock i samma andetag att han är oerhört nöjd med den nya laserskäraren som KT Stålindustri har valt på grund av sin flexibilitet och förmåga att skära både tjockt och tunt.

Samtidigt har Bystronic-systemet flera funktioner för att säkerställa att skivorna inte blir repade och skadade. Systemet kan till exempel arbeta med skyddsplåtar i plåttornet.

Från plåttornet kan skyddsplåtarna skickas in i det automatiserade flödet och automatiskt placeras mellan skurna föremål när de läggs ned på pallar efter kapning.

Till kamp mot micro joints

Att KT Stålindustri har fått en ofrivillig väntetid på plåtlastaren från Bystronic nyttjas för fullt.

Det handlar om hur fast föremålen ska sitta när skärs. Sitter de för hårt kommer det spån från infästningen med micro joints och sitter de för löst riskerar de att dyka upp inne i maskinen och resultera i kollision och stopp Tobias Vinding Thomsen, vd KT Stålindustri

Just nu arbetas det i samarbete med Bystronics med mjukvara och parametrar för de skäruppgifter som utförs på maskinen.

Och här handlar det i princip om att få lasern inställd så att du kan skära med minsta möjliga behov av manuellt arbete efter skärning. Det gäller bland annat minsta möjliga behov av att fästa de skurna föremålen på resten av plåten med hjälp av så kallade micro joints.

Omvänt kan det som skärs inte sitta så löst och fritt att arbetsstyckena riskerar att tippa inuti maskinen.

– Det handlar om hur fast föremålen ska sitta när de skärs. Sitter de för hårt kommer det spån från infästningen med micro joints och sitter de för löst riskerar de att dyka upp inne i maskinen och resultera i en kollision och ett stopp, säger Tobias Vinding Thomsen.

Därför försöker KT Stålindustri just nu bygga upp mjukvara så att maskinen själv kan välja rätt parametrar för de specifika uppgifterna och materialen och skära optimalt.

– På det sättet finns det en ny strategi för att skära. Att träna mjukvaran och låta mjukvaran göra jobbet åt oss, och det jobbar vi med just nu och har ett riktigt bra samarbete med Bystronic kring det, förklarar vdn.

Drömmer om mer data

Även om KT Stålindustri samarbetar med Bystronic kring skärningsoptimering och mjukvara, vill Tobias Vinding Thomsen gärna gå mycket längre på datasidan.

– Vi skulle vilja ha mycket mer industri 4.0 och digitalisering i huset, och vi är också redo att tillhandahålla vår skärdata till Bystronic som en del av big data, säger vdn och poängterar att det skulle vara naturligt att Bystronic samlade in skärdata anonymt från kunder för att använda på maskinerna.

– Så man skulle kunna få en djup kunskap om när man får kollisioner och stopp, och hur en plåt reagerar på en given situation. Det skulle vara en win-win för alla, men idag fokuserar plåtbranschen tyvärr mer på klippkvalitet och hårdvara än på användningen av data, förklarar han.

Trots att KT Stålindustri har investerat i den nya lasern från Bystronic kommer det inte att sägas något farväl av nuvarande Salvagnini 3 kilowatt.

– Vår Salvagnini har tjänat oss väldigt bra, och den fortsätter att fungera som ett komplement till vår nya laser. Den ska bland annat göra akuta uppgifter på tunnplåtar, säger Tobias Vinding Thomsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078