23948sdkhjf

Hydrovolts metallåtervinning är igång

Northvolt–Hydros batteriåtervinning joint venture Hydrovolt – har påbörjat kommersiell återvinningsverksamhet i Fredrikstad, södra Norge.

Hydrovolts återvinningsanläggning för elfordonsbatterier ska kunna hantera cirka 12 000 ton batteripaket per år, cirka 25 000 elbilsbatterier.

Med en helautomatisk återvinningsprocess ska Hydrovolt kunna återvinna och isolera cirka 95 procent av materialen i ett batteri inklusive koppar, aluminium och svart massa som beskrivs som ett pulver som innehåller nickel, mangan, kobolt och litium. 

Svart massa ska levereras till Northvolt för vidare återvinning för att stödja Northvolts mål att använda 50 procent återvunnet material i batteriproduktionen till 2030.

Aluminium som återvinns genom Hydrovolt kommer att levereras till Hydro för återcirkulation till kommersiella aluminiumprodukter.

Hydrovolt undersöker en expansion av återvinningskapaciteten inom Europa, med ett långsiktigt mål att återvinna cirka 70 000 ton batteripaket år 2025 och 300 000 ton batteripaket år 2030, vilket motsvarar cirka 150 000 elbilsbatterier år 2025 och 500 000 ton batterier år 2025.

– Hydrovolt representerar en milstolpe på Norges banbrytande resa mot utbredda elektriska transporter. Norge har varit ledande i världen när det gäller att använda elfordon under några år, men det som har saknats är återvinningskapacitet för att säkerställa en hållbar lösning för dessa batterier när de når uttjänta livslängden. Idag är Hydrovolt skalad för att hantera hela volymen uttjänta batterier i Norge, men vi tittar nu på att expandera för att säkerställa att vi är förberedda på de högre flöden av batterier som vi vet kommer, säger Peter Qvarfordt, vd för Hydrovolt i ett meddelande.

Arvid Moss, Executive vice president i Hydro tillägger i meddelandet:

– Batterier spelar en nyckelroll i världens omställning till förnybar energi. Genom Hydrovolt lägger vi grunden för en hållbar och cirkulär leveranskedja för batterier i Europa. Batterier som når slutet av sin livslängd kommer att få ett nytt liv genom återvinning av svart massa och aluminium. Aluminium kan återvinnas med endast 5 procent av den initiala energi som krävs för att producera primäraluminium, vilket gör det till ett perfekt material för en cirkulär ekonomi.

Att bearbeta svart massa till batteriklassat material kräver en hydrometallurgisk behandling som den som håller på att etableras vid Northvolts återvinningsanläggning Revolt Ett i Skellefteå, Sverige, berättar de.

År 2025 förväntas Hydrovolt producera över 2 000 ton svart massa årligen.

– Återvinning av uttjänta batterier är en hörnsten för att säkerställa att övergången till elfordon blir en verklig framgång ur ett miljöperspektiv. Metallerna som används i batteriproduktionen är begränsade, men genom att ersätta råvaror som utvinns från jorden med återvunnet material kan vi inte bara minska koldioxidavtrycket från batterier utan möjliggöra en hållbar långtidsanvändning av litiumjonbatteriteknologi, avslutar Emma Nehrenheim, Chief environmental officer på Northvolt meddelandet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.924