23948sdkhjf

Möjligen mer koppar – jubel och fasa

Att Boliden avser öppna en gruva i Laver i Norrbotten har vi tidigare berättat om.

– 2009 började vi borra och tittade på mer lågvärdiga fyndigheter av samma typ som i Aitik. Då gick det snabbt att hitta den här fyndigheten, säger Anders Forsgren som arbetar med tillståndsprocesserna kring Bolidens olika gruvprojekt till Dagens industri som gör jämförelsen mellan Bolidens befintliga koppargruva Aitik.

Laver ska nämligen ha ungefär samma kopparhalt och också brytas ovan jord.

– Runt 36 miljoner ton har vi gjort en första beräkning på, per år då. Det är en betydande verksamhet. I Aitik har vi byggt ut till 45 miljoner ton, så det är i samma storleksordning som Aitik, lite mindre. Tittar vi på det behov som världen och Europa har av koppar så kommer det att öka väsentligt med tanke på att vi byter från fossildrift till elektrifiering. Det kommer att kräva mycket koppar, säger Bolidens gruvchef Stefan Romedahl till tidningen.

Boliden ansökte 2014 om bearbetningskoncession för fyndigheten i Laver men fick avslag  med motiveringen att ett Natura 2000-tillstånd måste erhållas innan koncession kan meddelas. 

Att regeringen nu valt att gå på Bolidens linje och se över att skriva om lagen så att prövningen av Natura 2000-tillstånd görs i samband med miljöprövningen ger nytt hopp om Laver. Bolidens inställning är nämligen att Natura 2000-prövningen bör genomföras samtidigt som miljötillståndsprövningen, i ett skede när kännedomen om den planerade gruvverksamheten är högre.

Läs också: Enklare starta gruvor – regeringen förenklar tillstånden

– Det är helt rätt. Att det kan ta tid politiskt att få till det får vi ha förståelse för. Det viktiga är att det sker många positiva viljeinriktningar för att rätta till problemen, säger Stefan Romedahl till tidningen.

Enligt Dagens industri kommer Boliden spendera runt 20 miljarder på den nya gruvan.

Och när kan man då vänta sig att den drar igång?

– Mellan tummen och pekfingret, fem till tio år. Nånstans där, säger Stefan Romedahl till tidningen.

Men alla är inte glada för en eventuell gruvöppning. Miljögruppen Pite älvdal reagerade med bestörtning över regeringens beslut att kanske förändra Natura 2000-prövningen och har anlitat en miljöjurist för att verka mer i domstol än på manifestationer, skriver Dagens industri. 

– Det har varit vår strategi från första början och där har vi tänkt lite annorlunda än i Kallak-fallet. Vi känner att det här är så stort att vi måste ha hjälp av en miljöjurist, säger talesperson Lena Nordqvist till tidningen och fortsätter:

– Det är ett enormt dagbrott med en miljard ton avfall. Att ha en gruva i ett Natura 2000-område, det går inte. Det är absurt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078