23948sdkhjf

Stålspecialist går över till grön svetsgas

BSB har valt att byta till en dyrare men också mer koldioxidvänlig svetsgas. Det danska stålföretaget är först i Danmark med att använda grön gas

Som först i Danmark har BSB tecknat avtal om leverans av Linde Green – grön, klimatvänlig och koldioxidneutral skär- och svetsgas.

På BSB är Winnie Fedders, som är kvalitets- och miljöchef, nöjd med att det nya avtalet med Linde Gas ger ett lägre koldioxidavtryck i företagets gröna energiräkenskaper.

– Skär- och svetsgas är givetvis en nödvändighet i vår tillverkning av svetsade komponenter och större svetsade konstruktioner i stål, rostfritt stål och aluminium. Med den koldioxidneutrala gasen från Linde Green-serien kan vi nu producera grönare och med ett mindre klimatavtryck. Detta är viktigt för BSB där vi hela tiden letar efter möjligheter att göra våra processer mer klimatvänliga, säger Winnie Fedders.

Hon berättar att skär- och svetsgasen som levereras på tankar från Linde är gjord på grön energi.

– Det bidrar därför till att vi kan nå våra gemensamma klimatmål inom den gröna omställningen av gaskonsumtion. På BSB kan vi naturligtvis inte göra skillnaden ensam. Men vi kan hjälpa till att visa vägen för andra företag inom den tunga industrin, säger Winnie Fedders.

Koldioxidneutral svetsgas i tankar

Produktsortimentet Linde Green är cirka 7 procent dyrare för oss. Vi på BSB har valt att ta denna utgift för att vi anser att vi som företag inom den svarta branschen har ett särskilt ansvar att göra en klimatsatsning och minska våra koldioxidutsläpp Winnie Fedders, kvalitets- och miljöchef BSB Industry

Den koldioxidneutrala skär- och svetsgasen levereras av Linde Gas, som ingår i norra Europas ledande industrigasföretag med ett komplett produktsortiment inom industrigaser och specialgaser. Med det klimatvänliga produktsortimentet har BSB tagit ett stort steg mot en grönare svetsprocess.

– Vi får de klimatvänliga svetsgaserna syre, kväve och argon levererade till tankar. Det är de gaser som Linde idag kan leverera med ett koldioxidneutralt utsläpp. På sikt hoppas vi att vi även kan få skär- och svetsgaser i flaskor som är klimatvänliga. I dagsläget är det kanske inte möjligt, eftersom de alla är en blandning av flera gaser, men vi räknar med att det är möjligt inom en snar framtid, förklarar Winnie Fedders.

Dyrare men också grön gas

Även om den koldioxidneutrala produktlinjen är dyrare än den traditionella skär- och svetsgasen, tvivlar Winnie Fedders inte på att investeringen är ett rätt steg i hållbar riktning.

– Produktsortimentet Linde Green är cirka 7 procent dyrare för oss. Den utgiften har vi på BSB valt att ta för att vi anser att vi som företag inom den svarta branschen har ett särskilt ansvar att göra en klimatsatsning och minska våra koldioxidutsläpp, förklarar hon.

Grön gasstrategi sätter hållbarhet på agendan

Gas med ett mindre klimatavtryck är en viktig tillgång i den gröna omställningen. Den danska energimyndighetens beräkningar i Green Gas Strategy visar att dansk gasförbrukning kan bli 100 procent grön och koldioxidneutral år 2035.

Här spelar Linde en viktig roll då de använder förnybar energi och grönt bränsle vid produktion och transport av gaserna i Linde Green-serien, samtidigt som en mycket liten del klimatkompenseras genom certifierade skogsplanteringsprojekt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.188