23948sdkhjf

Området för kritiska metaller utökas

Som vi tidigare berättat ser det dansk-grönländska gruvbolaget Aex en ökad potential för kopparutvinning på södra Grönland. Bland annat.

Nu utvidgas företagets prospekteringsområde. Med en betydande utvidgning av prospekteringsområdet blir Aex Gold den största licenstagaren för råvaruprospektering i södra Grönland och ska lägga ett nytt strategiskt fokus på utvinning av kritiska metaller och mineraler på Grönland. 

Aex Golds nya prospekteringsområde på södra Grönland är 3 500 kvadratmeter – ett område lika stort som Fyn, vilket gör Aex Gold till den största licenstagaren på Sydgrönland och den tredje största licenstagaren på hela Grönland. Aex Gold ägs delvis av Vækstfonden, danska statens investeringsfond, och Greenland Venture, den grönländska investeringsfonden och Grönlands pensionsfond, Sisa. 

Licensen i södra Grönland ger tillgång till ökad prospektering efter nickel, koppar, zink, bly, titan, vanadin, grafit och sällsynta jordartsmetaller. Metallerna och mineralerna kategoriseras som strategiska på grund av en globalt ökande efterfrågan, där de används i ett antal komponenter som bland annat är avgörande för den globala gröna energiomställningen. 

– Vi är glada över att vi med förvärvet avsevärt kommer att öka vår exponering mot strategiska metaller och sällsynta jordartsmetaller över Grönland. Grönland har potential att bli en avgörande leverantör av dessa avgörande resurser till västvärlden, och Aex kommer att vara en nyckelspelare i den utvecklingen, säger Eldur Olafsson, vd för Aex Gold och tillägger: 

– Aex är nu den tredje största licenstagaren på Grönland och den största på södra Grönland. Därför är det också viktigt att vi fortsätter att ha en utmärkt relation med regeringen som ger ett starkt stöd till gruvindustrin på Grönland, både skattemässigt och genom gynnsam lagstiftning. 

Företagets nyetablerade infrastruktur och permanenta lägerplats vid guldgruvan Nanulaq i Kirkespiredalen på södra Grönland kommer att vara startpunkten för den utökade prospekteringsverksamheten. 

Aex Gold kommer att byta namn till Amaroq Minerals vid bolagets årsstämma den 16 juni 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.156