23948sdkhjf

En arm som klarar skärvätskor

Den kan beskrivas som en CNC-svarv med en inbyggd robot. Eller som en Okuma LB 3000 med en robotarm i bearbetningsutrymmet.

Den heter Okuma Armroid och robotarmen är särskilt anpassad för att klara av påfrestningar från exempelvis skärvätskor och liknande.

– Robotarmen är fullständigt integrerad i maskinens styrsystem vilket gör att den har full koll på var verktygen är för att kunna undvika kollisioner, säger Mathias Holmqvist, affärsområdeschef på Stenbergs i ett meddelande från mässan Elmia Verktygsmaskiner och fortsätter:

– Robotarmen kan dessutom utrustas med ett spolmunstycke för att ta bort spån och smuts. På så sätt kan nästa robot ta vid utan att någon person behöver göra rent. Det största problemet i dag för obemannad drift är just spån och där är robotarmen ett utmärkt hjälpmedel.

Han menar att det blir både enkalre med allt i en maskin och det sparar dessutom plats. Mathias Holmqvist ser stora möjligheter med Okuma Armroid inom tillverkningsindustrins alla områden och för företag som vill få ut fler obemannade timmar i produktionen.

– Det här är embryot för vad som kommer komma i framtiden med allt inom AI och maskininlärning. Reaktionerna som vi får från besökarna är Så det här är möjligt och det är precis den reaktionen som vi vill ha. Vi vill att de ska gå härifrån med wow-känsla och tänka till kring vad de kan göra med sin egen produktion, säger han i meddelandet och Mathias Zingmark, teknisk chef på Stenbergs tar vid och berättar om deras Stenbergs Akademien med flera olika utbildningar för CNC-operatörer:

– Det här gör vi för att lyfta svensk tillverkningsindustri. Syftet är att öka lönsamheten för de svenska bolagen samtidigt som det är en vinst även för individerna. Vi gör det tillsammans med SKTC och är ackrediterade att utfärda Grönt certifikat som CNC-operatör. Intresset är fantastiskt stort och många företag har inte tid att dra i gång en stor kompetenshöjande insats. Här kan vi samla operatörerna en halvdag på Stenbergs och därefter kartlägga var det finns kunskapsluckor för att därefter anpassa utbildningen individuellt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.172