23948sdkhjf

Uddeholm satsar på skräddarsydda metallpulver

Bättre kylning, kortare cykeltid och bättre kvalitet på detaljen – med 3D-printade verktyg kan både prestation och livslängd maximeras. Så låter det när Uddeholm presenterar sina lösningar under Elmia 3D.

Uddeholm tillverkar verktygsstål för industriella verktyg. Nu låter de verktygsstålet ta steget in i den additiva tillverkningen.

– Vi började utveckla ett högteknologiskt metallpulver för 3D-print 2016. Innan dess tyckte vi inte att maskinerna var tillräckligt bra för att hantera detta, men nu ser vi en kraftigt växande kurva, säger Anton Alveflo, regionchef Uddeholm i ett meddelande.

Han menar att den allra största fördelen är möjligheten att skräddarsy tempereringskanalerna i verktyget.

– Med optimal kylning kan du få ner cykeltiderna vilket bidrar till ökad produktivitet och minskade kostnader. Du får helt enkelt en snabbare produktion och dessutom bättre kvalitet på detaljen, säger han i meddelandet och tillägger:

– Jämnare kylning motverkar problem med krympning av detaljen vilket i sin tur minskar kassation och ger en bättre totalekonomi. Pratar man verktyg för pressgjutning så motverkar de skräddarsydda tempereringskanalerna hot spots i verktygen och minskar därmed pålödningsproblem. Mindre service och underhåll, en jämnare produktion, längre livslängd för verktyget är andra fördelar.

– Många av materialen på marknaden idag är tillverkade för respektive maskin, men inte för en specifik applikation, till exempel formsprutning eller pressgjutning. Fokus i vårt pulverlaboratorium är att ta fram material som är skräddarsydda för olika typer av applikationer, avslutar Anton Alveflo meddelandet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Köpte metalldetektor för skojs skull – hittade guld värt miljoner
Metallpulver nästa steg för Outokumpu
Efter översyn: Två av tre metallverksamheter ryker
Ljusare varselstatistik i mars
Lundin Minings jätteaffär – köper koppargruva i Chile
SSAB släpper stål utan fossila koldioxidutsläpp 2023
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.172