23948sdkhjf

Pulverbäddslaserteknik under lupp

Projektet Prothin har som mål att kunna tillverka komponenter med tunna sektioner och kanaler. Detta med hjälp av pulverbäddslaserteknik, LPBF som används vid additiv tillverkning.

– För närvarande går det att designa komplexa komponenter med en sådan geometri, men verklighet och simulering är två vitt skilda saker. Om du inte kan genomföra simuleringar som överensstämmer med beteendet hos pulverbäddslasertekniken tillsammans med materialegenskaperna, då kan du heller inte förutsäga om tillverkningen av komponenterna kan ske på ett tillförlitligt sätt. Det här kommer att spara tid, pengar och material, säger Niklas Eriksson, expert inom additiv tillverkning inom Etteplans affärsområde Engineering solutions i ett meddelande och fortsätter:

– Om du kan tillverka önskade strukturer då kan producenter skapa produkter med bättre funktionalitet. Produktens delar blir lättare och kräver mindre material. Vidare skulle det innebära komponenter som är mer hållbara och miljövänliga.

Etteplan ska tillhandahålla expertis inom produktdesign och processimulering i projektet. Huvudmålet är att undersöka robustheten hos LPBF som de beskriver såhär:

en 3D-utskriftsteknik som möjliggör tillverkning av en mängd geometriskt komplexa produkter med hjälp av en värmekälla, huvudsakligen laser- eller elektronstrålar, för sammanfogning av pulverpartiklar lager för lager, så att det bildas en solid del. 

Totalt innefattar projektets konsortium tio partners som representerar hela produktionskedjan: akademiska aktörer, ingenjörsföretag och komponenttillverkare. Alla ansvarar för olika uppgifter.

– Vi kommer att fokusera på simulering och designoptimering för LPBF. Att utveckla simuleringsarbetsflöden är mycket viktigt och av stort värde när det gäller förutsägbarhet och noggrannhet. Vi vill få bättre insikt i de tekniska begränsningarna för att säkerställa att även komplexa delar uppfyller kraven, avslutar Niklas Eriksson meddelandet.

Projektet Prothin leds av Research institutes of Sweden, Rise och genomförs inom det svenska strategiska innovationsprogrammet Produktion2030 som är en gemensam satsning av Sveriges innovationsmyndighet, Forskningsrådet för hållbar utveckling och Energimyndigheten mellan år 2021 och 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125