23948sdkhjf

Metallprisernas utveckling i april

Under april såg vi minskad efterfrågan och prisnedgångar på de flesta metaller. Det visar statistik över metallprisernas utveckling från Sveriges geologiska undersökning, SGU som de publicerar på sin hemsida.

I april fortsatte Rysslands invasion av Ukraina och ökad smittspridning av covid-19 i Asien sätta stora spår i världsekonomin, står det.

Basmetaller

Här berättar SGU att aluminium föll kraftigt och drog med sig priset på bly, koppar och zink. De skriver också att de ser en lägre efterfrågan på basmetaller vilket tillskrivs en svagare ekonomisk tillväxt som i sin tur beror på Kinas nedstängningar, uttag av reserver genom påverkad handel med Ryssland och centralbankernas räntehöjningar.

Järnmalm

Priset föll i början av månaden eftersom stålverk i Kina stängdes ned vid den ökade smittspridningen i landet, står det.

Litium och nickel

För första gången i år stannade efterfrågan på litium upp och priset på litiumkarbonat sjönk. Enligt SGU beror det på att det saknas halvledare och därför minskar elbilsproduktionen. Därtill kommer ökad smittspridning av covid-19 i Kina och kriget i Ukraina. Nickelpriset påverkades också negativt, skriver de.

Ädelmetaller

Guld och silver ligger fortsatt högt i pris genom hög inflation. Dock ser SGU en minskad efterfrågan på framförallt silver vilket de skriver beror på att silver används i industrin vilket gör att silverpriset följer övriga metallers prisutveckling i högre grad. Sjunkande priser sågs av liknande anledning på platina och rodium, skriver SGU.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078