23948sdkhjf

Rekordhöga priser på stålprodukter

"Invasionen av Ukraina och de efterföljande sanktionerna mot Ryssland har haft starka kringeffekter till en redan ansträngd marknad för stål och metaller."

Det skriver metalleverantören Astrup i sin marknadsrapport för april.

Båda länderna är stora aktörer inom råvaror, särskilt inom stålindustrin. Priset på nickel har stabiliserats kring 33 000 dollar, jämfört med genomsnittet i februari på 23 700. Nickel är en viktig komponent i rostbeständiga material.

Förstärkt dollar

Råaluminium har korrigerats något i april, medan koppar är relativt oförändrat. De starka signalerna från den amerikanska centralbanken Federal Reserve om att höja styrräntan har stärkt dollarn avsevärt och pressat priserna ytterligare upp i norska kronor. Det norska PMI steg med 0,9 i april till 60,6. Det gör att inköpschefer ser positivt på framtiden och tror på ökad aktivitet.

Logistikproblem och flaskhalsar drar upp indexet, godstrafiken på järnväg från Kina minskar med 80 procent efter Rysslands invasion. Containermarknaden är fortfarande en stor utmaning med kraftiga nedläggningar i Kina.

Norsk Hydro redovisade en vinst på drygt 11 miljarder norska kronor för första kvartalet på tisdagen, vilket är mer än en fördubbling från samma period förra året. Höga priser och en bra marknad för aluminium ger bra resultat, även på extruderade produkter gör Hydro rekordresultat.

På aluminium har de europeiska valsverken sålt större delen av sin kapacitet i år, men det finns visst tillgängligt tonnage på enskilda produkter. Priserna är fortfarande mycket höga jämfört med fabrikerna i Asien, trots skyhöga fraktkostnader på sjöfrakt.

Kortare ledtider

Efterfrågan på extruderade produkter är något lägre än normalt för året, de höga priserna dämpar sannolikt köplusten något. Detta ger korta ledtider för små och medelstora profiler från de nordiska fabrikerna, medan större profiler har en ledtid på 10-12 veckor.

På rostbeständiga material är det fortfarande god efterfrågan på kallvalsat material, men de stora marknaderna i EU bromsar in lite nu.

Bäst är tillgången på tjockare plåtar (varmvalsade) som kan levereras i augusti. På stångstål är det långa leveranstider och höga priser i Europa, mycket på grund av höga energipriser och priset på nickel och krom. Flera stålverk går med reducerad kapacitet på grund av höga elpriser.

Legeringspåslaget på rostbeständiga material nådde en rekordhög nivå i maj, liksom skrotpriset på specialstål (7 804 norska kronor per ton för 520 M).

Källa: Astrup

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Köpte metalldetektor för skojs skull – hittade guld värt miljoner
Metallpulver nästa steg för Outokumpu
Efter översyn: Två av tre metallverksamheter ryker
Ljusare varselstatistik i mars
Lundin Minings jätteaffär – köper koppargruva i Chile
SSAB släpper stål utan fossila koldioxidutsläpp 2023
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.844