23948sdkhjf

Gammal produktionslinje – som ny

Med ett modernt styrsystem kan en 20 år gammal produktionslinje få prestanda och tillgänglighet i klass med en ny. Det berättar man på Shiloh i Olofström som gav AP&T i uppdrag att byta styrsystem på en av deras befintliga presslinjer. 

– För att säkerställa en fortsatt hög tillgänglighet, operatörssäkerhet och prestanda beslutade vi att byta styrsystem och gick därför ut med en upphandling, säger Joakim Lennartsson, Plant manager för Shiloh i Olofström i ett meddelande. 

Shiloh Industries med huvudkontor i USA, fokuserar på utveckling och produktion av lättviktslösningar för fordonsindustrin. I Olofström tillverkar de olika slags plåtdetaljer och komponenter till personbilar och lastbilar, från små konsoler till tunga stötfångare.

För att forma de största delarna används bland annat en transferlinje som AP&T installerade i slutet av 1990-talet. Här ingår en hydraulpress med 1 000 tons presskraft och två Speedfeeders för in- och utmatning av plåtämnen. 

Efter över 20 års drift var det dags att framtidssäkra linjen med ett nytt styrsystem. Planen var att genomföra hela installationen under några få dagars produktionsuppehåll mellan jul och nyår 2019. 

– Vi utnyttjar våra maskiner i väldigt hög grad och för att minimera stilleståndet var det viktigt att verkligen hålla tidsramarna, säger Joakim Lennartsson i meddelandet och Anders Rundén, ansvarig projektledare på AP&T fortsätter:

– Att bygga om och uppgradera en befintlig linje på kort tid är alltid en utmaning. Men tidplanen höll. När produktionen återupptogs efter nyår hade vi bytt ut all el och all elektronik och installerat det nya styrsystemet med nya ljusridåer, ny operatörspanel och övrig kringutrustning. I princip var det bara att köra igång produktionen igen. 

I avtalet ingick också service och underhåll under 24 månader, och efter två års problemfri drift är det bara positiva tongångar från Shiloh. 

– Allt har fungerat helt enligt våra förväntningar, så vi kan inte vara annat än väldigt nöjda, avslutar Joakim Lennartsson meddelandet. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.203