23948sdkhjf

Ny anläggning: anrikningssandens mineraler tas tillvara

Som vi tidigare berättat planerar LKAB för en cirkulär industripark utanför Luleå.

Läs också: Här byggs LKABs cirkulära industripark

Anläggningen ska ta vara på och framställa produkter från anrikningssanden, som är en restprodukt från LKABs järnmalmsproduktion i Kiruna och Gällivare/Malmberget. Anrikningssanden innehåller värdefulla mineraler som behövs vid produktion av mineralgödsel, sällsynta jordartsmetaller, gips och fluor.

Sweco har varit involverat i projektet sedan 2020 och bland annat arbetat med industriparkens layout och design och utformning av processer och kalkylering.

Nu har de fått i uppdrag att bland annat ta fram tillståndsansökan.

– I ett stort och komplext projekt som detta är Swecos kompetensbredd mycket värdefull. Särskilt i detta skede med tillståndsansökan, att de kan ta ett helhetsgrepp med alla de expertkunskaper som krävs, säger Ulrika Håkansson, projektchef affärsområde specialprodukter, LKAB i ett meddelande och Martina Söderström, divisionschef Environment & planning på Sweco tillägger:

– Vi är jättestolta över att bidra med vår expertis inom miljö, energi och industri för LKABs innovationsprojekt inom cirkulär och fossilfri industri. Satsningen är en viktig del i den gröna omställningen.

Tillståndsansökan planeras att lämnas in i slutet av 2022.

Det sammanlagda ordervärdet är hittills 13 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.313