23948sdkhjf

Debatt: Hur ska elen räcka till det fossilfria stålet?

Ja, det frågar professorerna Jan Blomgren, Magnus Henrekson och Christian Sandström i en debattartikel i Dagens Industri.

Professorerna menar att idén om att framställa stål med vätgas och därmed minska koldioxidutsläppet är intressant men inte helt genomförbar. Projekten kräver stora mängder el - och på kort tid. El som professorerna inte vet var den finns.

I debattartikeln skriver författarna:

''När stora företag med skattebetalarnas pengar i ryggen planerar att spendera hundratals miljarder utan att kunna eller vilja berätta hur projekten ska genomföras finns motiverad anledning till skepsis.''

Samma mängd el som den svenska kärnkraften byggde ut 1972-1985 behövs. Professorerna ställer sig frågor som: Hur ska denna el produceras? Hur ska det svenska elnätet kunna byggas ut i motsvarande mån? Är en sådan investering rimlig givet det säkerhetspolitiska läget i Europa?

Slutligen avslutar de debattartikeln med att skriva:

''Vår roll som forskare är inte att sätta käppar i hjulet, eller att vara påhejare. Vår roll är att ställa de jobbiga frågor som ingen annan ställer. Frågorna hade kanske inte varit lika jobbiga om det gick att ge tillfredsställande svar. Vi väntar fortfarande på dessa svar.''

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.156