23948sdkhjf

Förvärvet stängs: de växer som kopparproducent

Som vi tidigare berättat vill Lundin Mining som bland andra äger Zinkgruvan förvärva Josemaria Resources. Nu blir det mer koppar och guld.

För Lundin Mining har slutfört den tidigare tillkännagivna arrangemangsplanen för att förvärva alla emitterade och utestående aktier i Josemaria Resources.

Läs också: Gruvbolag ger gruvföretag bud på 4,4 miljarder

– Tillägget av Josemaria-projektet till Lundin Minings portfölj befäster vår position som en ledande basmetallproducent med högkvalitativ kopparexponering och betydande tillväxt. Vi ser fram emot att bygga vidare på Josemaria Resources utmärkta rykte i San Juan och Argentina, säger Peter Rockandel, Lundin Minings vd och koncernchef i ett meddelande och tillägger:

– Vi är glada över att leda projektet genom de återstående utvecklingsstadierna och in i produktion för att skapa betydande värde för alla intressenter.

Gruvmyndigheten i San Juan, Argentina har godkänt den miljömässiga sociala konsekvensbedömningen för Josemaria-projektet, vilket ska markera en betydande milstolpe i projektets tillståndsprocess.

Lundin Mining och Josemarias projektteam samarbetar med de nationella och provinsiella myndigheterna för att gå vidare med projektet genom nästa utvecklingsstadie.

Diskussioner om kommersiella avtal och säkrande av ytterligare sektoriella tillstånd pågår och väntas senare i år innan ett definitivt byggbeslut.

Lundin Mining siktar på att slutföra en uppdaterad teknisk rapport för projektet under fjärde kvartalet 2022. Även om detta arbete ännu inte har avslutats, förväntar sig företaget att de initiala investeringsutgifterna för projektet kommer att vara större än 4 miljarder amerikanska dollar (cirka 38,9 miljarder kronor).

Efter stängningen avser företaget att spendera upp till 300 miljoner dollar (cirka 2 919 miljoner kronor) för att avancera projektet inför ett konstruktionsbeslut under andra halvan av 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
De blir först med SSAB:s fossilfria stål i skogsmaskiner
Damstahl vinner trippelt för sin digitala resa: "Har bara börjat"
EMO 2023 tillbaka efter pandemin
Klart: H2 Green Steels stålverk får ja i domstolen
Sveriges fossilfria stål hyllas av USA:s Blinken
Vill producera metaller med lågt koldioxidavtryck – investerar i miljöanpassad utrustning

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093