23948sdkhjf

SSAB varnar: Tillstånden kan bromsa omställningen

– I januari 2022 fattade SSAB ett inriktningsbeslut att bygga om det nordiska produktionssystemet för tunnplåt i grunden och accelerera företagets gröna omställning. Bakgrunden är den kraftigt växande efterfrågan på fossilfritt stål, säger SSABs vd och koncernchef Martin Lindqvist i årets första kvartalsrapport.

Enligt Martin Lindqvist är det nu bara tillstånden för el som står i vägen för en snabbare omställning.

– Det som saknas i dagsläget för att den här ekvationen ska gå ihop är tydliga besked från regeringen när det gäller tillgång till el och elnätskapacitet. Frågan måste lösas inom de närmaste två åren, säger han till SvD och tillägger:

– Det här projektet är så viktigt för både industrin och för klimatet att det får inte bli försenat. I Finland har man varit tydliga från politiskt håll hur man ska lösa distributionen av elen. Vi behöver samma tydlighet i Sverige. Vi har föreslagit att man ska ta med samhällsnyttan och klimatnyttan när man fördelar tillstånd för utbyggnad av elnäten i Sverige. Om vi fortsätter att tilldela tillstånd enligt dagens principer, när man inte tar hänsyn till samhällsnytta, kan det bli sådana avarter som att elen går till datahallar och för att bryta bitcoin i stället för att ta tag i de stora klimatutmaningarna i samhället.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.579