23948sdkhjf

Talga ett steg närmare grafiten

Batterianodföretaget Talga Groups första steg i miljötillståndsprocessen för Nunasvaara Södra är taget. Mark- och miljödomstolen har nämligen kungjort tillståndsansökan och ska preliminärt hålla huvudförhandling i höst.

– Vi är väldigt glada att ha gjort framsteg i ett ärende som inte bara är viktigt för oss utan för hela omställningen till elfordon i Europa. Detta följer av åtskilliga år av hårt arbete och vi ser med tillförsikt fram emot de återstående delarna av beslutsprocessen, kommenterar Talgas Europachef Martin Phillips i ett meddelande.

Ansökan  lämnades in i maj 2020 och gäller Talgas första planerade delfas om grafitutvinning i Vittangi.

Batterianodsproduktionen ska ske i Luleå.

Parallellt med ansökan lämnade Talga under våren 2020 även in ansökan för bearbetningskoncession till myndigheten Bergsstaten. 

Talga beräknar att deras grafitprojekt vid Nunasvaara Södra ska kunna förse marknaden med 19 500 ton färdigt anodmaterial per år under 24 år. Det ska motsvara batterikapaciteten för 400 000 nyproducerade elbilar varje år.

Samtidigt planerar Talga för en framtida expansion av verksamheten för att kunna leverera 100 000 ton anodmaterial per år.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.22