23948sdkhjf

Innovativt samarbete kring sällsynta jordartsmetaller

Den globala bil- och industrileverantören Schaeffler har tecknat ett femårskontrakt med norska företaget Reetec för köp av sällsynta jordartsmetalloxider från 2024.

Syftet är att göra elmotorer för hybridmoduler, hybridtransmissioner och helelektriska axeldrifter ännu mer hållbara. Kraftfulla permanentmagneter tillverkade av sällsynta jordartsmetaller som neodym ska producera optimalt magnetiskt flöde i elmotorerna. 

– I Reetec har Schaeffler fått en mycket innovativ partner som använder en ny och särskilt hållbar process för produktion av rena sällsynta jordartsmetaller, säger Andreas Schick, Chief Operating officer på Schaeffler i ett meddelande och tillägger:

– Sällsynta jordartsmetaller spelar en viktig roll inom fordons- och industrisegmenten. Schaeffler fokuserar på att uppnå hållbarhet längs hela värdekedjan och anpassar systematiskt sin verksamhet till att använda material som produceras rent och hållbart. Genom detta partnerskap säkrar vi också vårt utbud av neodymjärnbormagneter för elmotorer.

Schaeffler har tillverkat elmotorer i sedan 2021 och erbjuder sina kunder effektklasser från 20 kilowatt till mer än 300 kilowatt.

– Vi är glada över att ha tecknat ett femårskontrakt med Schaeffler och att samarbeta med en globalt framgångsrik marknadsledare som prioriterar hållbarhet och transparens i försörjningskedjan. Detta partnerskap kommer att komplettera vår övergripande försäljningsstrategi och tillåta oss att bygga vår industriella anläggning för separering av sällsynta jordartsmetaller i Norge, säger Sigve Sporstøl, vd för Reetec i meddelandet.

Baserat på sin egenutvecklade teknologi har Reetec separerat sällsynta jordartsmetaller i industriell skala sedan 2019. Den nya anläggningen i Herøya, nära Porsgrunn i Norge, ska bearbeta sällsynta jordartsmetallkarbonater som produceras av Vital Metals i Kanada.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Underskott på zinkmarknaden
SSAB och Stålgross för fossilfri framtid
Kvinnor inom industrin i ny serie
Metallindustrin: Kollektivavtalets lägsta lön går inte att leva på
EU vill minska importberoendet från ett och samma land
ProfilGruppens vd lämnar bolaget
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.173