23948sdkhjf

Aluminium kan ha ett andra liv

Det Stockholmsbaserade designvarumärket Hem har lanserar ett hyllsystem i aluminium som baseras på strängpressade aluminiumprofiler tillverkade av Hydro Restore.

Restore är återvunnet aluminium som består av aluminiumskrot i form av processkrot och konsumentskrot. Processkrotet kommer från tillverkningsprocessen som smälts ner, gjuts om till nya göt och sedan återförs till strängpressningsprocessen.

Men var köper Hydro skrotet från?

– Vi köper skrot från våra egna kunder och återvinningsföretag, plus att vi har eget processkrot, berättar Ulrika Kroon som är Marketing manager, North region på Hydro Extrusions för oss.

Konsumentskrotet har redan levt ett helt liv till exempel som en fönsterram eller cykelram. Det har därför ett mycket lågt koldioxidavtryck.

Den italienska designstudion Formafantasma har designat hyllsystemet som de kallar T Shelf.

Projektsamarbetet mellan de tre företagen innefattar principer från Hydro Ecodesign, ett koncept som kombinerar teknisk excellens med kreativ design för att förbättra en produkts funktionalitet, såväl som dess sociala och miljömässiga fotavtryck.

– Den största delen av kostnaden för en produkt och dess miljöpåverkan sker tidigt i designprocessen, redan på ritbordet. Det är här den cirkulära ekonomin börjar och det är här Hydro Ecodesign har en roll att spela, säger Jonas Bjuhr, vd på Hydro Extrusions Sweden i ett meddelande och tillägger:

– Många produkter kan inte återvinnas på grund av hur de är designade och producerade. Det är antingen omöjligt att ta isär dem eller helt enkelt för dyrt. Vi måste producera saker som lever längre, kan återvinnas eller återanvändas i slutet av produktens livscykel. T Shelf från Hem och Formafantasma är ett bra exempel på en produkt gjord för cirkuläritet.

Hydro Extrusions är en del av den Norgebaserade Hydro-gruppen och en aktör inom strängpressning av aluminiumprofiler.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.19