23948sdkhjf

Nu kan kopparutvinning på Grönland bli av

Det dansk-grönländska gruvbolaget Aex ser en ökad potential för kopparutvinning på södra Grönland.

Nya resultat från bolagets borrprogram 2021 visar på stor potential för ett nytt högkoncentrerat guld- och kopparbälte i företagets Sava-licensområde på södra Grönland, berättar de. En potential som de ska utforska vidare i år.

– Efter vårt framgångsrika borrprogram för guldfyndigheter i Nalunaq-området är jag glad att kunna leverera dessa utmärkta resultat inom vår strategiska metallportfölj i vårt Sava-område. På Aex har vi länge sett Sava som en potential för betydande fyndigheter av koppar, basmetaller och sällsynta jordar, säger Eldur Olafsson, vd för Aex i ett meddelande och fortsätter: 

– År 2021 använde Aex ett brett utbud av innovativa och banbrytande prospekteringstekniker, och våra resultat ger oss betydande indikationer på att ett högkoncentrerat guld- och kopparmineralsystem kan finnas. Våra geologiska modeller illustrerar områdets likhet med strategiska mineralfyndigheter i världsklass vid Voisey's Bay i Kanada, Gardarprovinsen på Grönland och Kiruna guld- och kopparbälte i Skandinavien.

– Vi avser nu att utforska och utveckla dessa möjligheter på ett ansvarsfullt sätt genom att bland annat utnyttja den förnybara energin som finns och samtidigt implementera de bästa industriella praxis för gruvdrift.

Aex Gold fokuserar på prospektering, utveckling och produktion av mineraler och metaller på Grönland.  

Bolaget ägs av ett antal privata aktieägare med den danska statens finansieringsfond, Vækstfonden och det grönländska självstyrande riskföretaget Greenland Ventures och Grönlands pensionsfond, Sisa bland huvudägarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.08