23948sdkhjf

SSAB och Epiroc i samarbete om fossilfritt stål

SSAB inleder ett partnerskap med Epiroc, leverantör inom gruv- och infrastrukturindustrin, om fossilfritt stål som Epiroc planerar att använda i tillverkning av gruvutrustning.

Epiroc kommer initialt att använda det fossilfria stålet till material som ska ingå i en prototyp av en gruvmaskin för underjordsdrift som tillverkas vid produktionsanläggningen i Örebro. Planen är att öka användandet av fossilfritt stål över tid.

– Vi är väldigt glada att välkomna Epiroc i vår partnergrupp och ser framemot samarbetet kring fossilfritt stål. Det är ett naturligt nästa steg i våra gemensamma ansträngningar för att mildra klimatförändringarna. Efterfrågan på fossilfritt stål ökar, vilket är en av anledningarna till att SSAB vill tidigarelägga den gröna omställningen med ambitionen att i stort sett ta bort koldioxidutsläppen omkring 2030, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef på SSAB i ett meddelande och Helena Hedblom, Epirocs vd och koncernchef tillägger:

– Hållbarhet är integrerat i allt vi gör, och vi är fast beslutna att halvera våra koldioxidutsläpp till 2030. Detta spännande partnerskap med SSAB kommer att stödja oss och våra kunder på resan att nå våra ambitiösa klimatmål. Det är tydligt att vår innovationsagenda går hand i hand med våra kunders hållbarhetsagenda. 

SSAB har som mål att leverera fossilfritt stål till marknaden i kommersiell skala 2026, och levererade det första stålet gjort av vätgasreducerat järn till kund under 2021. Genom Hybrit-initiativet samarbetar SSAB med järnmalmsproducenten LKAB och energibolaget Vattenfall för att utveckla en värdekedja för fossilfri järn- och stålproduktion, där den kokskol som traditionellt behövs för järnmalmsbaserad ståltillverkning ersätts med fossilfri el och vätgas. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Här är årets finalister i Swedish Steel Prize
Så har kriget påverkat Ukrainas stål- och järnindustri
Kan gruvavfall göra nytta för klimatet?
Ny milstolpe för AP&T – och en tillbakablick
Världens råstålsproduktion i februari
Nytt hos Wennerholms Mekaniska: "Helt rätt investering"
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.192