23948sdkhjf

BMW satsar på hållbart aluminium

Varje år upphandlar BMW Group omkring 10 miljoner lättmetallfälgar, där 95 procent är gjorda av gjuten aluminium. Fram till nu har denna produktion stått för omkring fem procent av koldioxidutsläppen i leverantörskedjan.

Från år 2024 och framåt ska aluminiumfälgarna för både BMW och Mini produceras med 100 procent grön el.

Omställningen berör framförallt den energislukande elektrolytiska process som används för aluminumframställningen samt gjutning av fälgarna. För detta ändamål har BMW Group slutit avtal med samtliga leverantörer av fälgar.

Koldioxidutsläppen beräknas kunna minska med 500 000 ton per år genom att använda hållbart framställd aluminium från sina leverantörer.

– Grön el är ett av de viktigaste verktygen för att minska koldioxidutsläppen i vår leverantörskedja. Vi har redan tecknat över 400 avtal med våra leverantörer, av både fälgar och aluminium, som ålägger dem att använda grön el, säger Joachim Post, styrelsemedlem BMW med ansvar för Inköp och leverantörsnätverk i ett meddelande.

Aluminium ska också ha goda förutsättningar för återvinning, där använda fälgar kan smältas ned till nytt material, som del av en cirkulär ekonomi.

Målet är att minska utsläppen genom hela leverantörskedjan med 20 procent till 2030 jämfört med nivåerna 2019. Övergången till 100 procent grön el i produktionen av aluminiumfälgar och systematisk ökning av andelen sekundär aluminium är viktiga delar av detta, i linje med principerna för cirkulär ekonomi som BMW Group ämnar efterfölja.

Sedan 2021 köper BMW Group aluminium som producerats i Dubai med 100 procent solenergi. Detta alumium används för att tillverka karosser och motorkomponenter på fabriken i Landshut och utgör ungefär hälften av den årliga förbrukningen på fabriken.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.156