23948sdkhjf

Metallprisernas utveckling i mars

I mars fortsatte Rysslands invasion av Ukraina påverka råvaruhandel och leveranskedjor. Samtidigt var det hög inflation och centralbankerna försökte dämpa den alltför stegrande prisutvecklingen. Det visar statistik över metallprisernas utveckling från Sveriges geologiska undersökning, SGU som de publicerar på sin hemsida.

Priserna på basmetaller ökade på grund av krisen skriver SGU och går igenom olika orsaker:

Zink

Zinkpriset nådde högsta noteringen på femton år. En förklaring som SGU ger är att det krävs mycket energi att producera zink och att de europeiska smältverken är beroende av rysk gas.

Bly

Eftersom zink och bly ofta finns tillsammans i malm ger SGU samma förklaring för blyprisets utveckling som för zinkprisets.

Koppar

Statistiken visar att ny rekordnotering gjordes för kopparpriset. SGU skriver att det var innan Europa och USA tog till åtgärder för att att dämpa inflationen.

Palladium och platina

Ryssland producerar mycket palladium och platina och SGU skriver att innan alternativa leverantörer hittades gick priserna kraftigt upp för att sedan snabbt gå ner igen.

Litium

Att litiumpriset fortsätter öka tillskriver SGU hög efterfrågan från elbilstillverkningen.

Nickel

SGU skriver att nickelpriset reflekterade oroligheterna på marknaden och nådde rekordnivå på grund av invasionen och att Ryssland är en viktig producent av förnickel.

Järnmalm

Statistiken visar att järnmalmspriset har gått upp i början av månaden och sedan gått ner igen. Nu är det åter påväg upp. SGU berättar att Ukraina nästan producerar lika mycket järnmalm som Sverige vilket de anger som en förklaring till att marknaden är instabil. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.172