23948sdkhjf

Europas största litiumresurs utvecklas

Projektet ska vara den största kända resursen för spodumenlitium i Europa och kan vara en viktig källa till koldioxidneutralt litiumkoncentrat för att möta växande efterfrågan på batterier till elfordon.

Det menar ABB som tecknar samförståndsavtal med Savannah Resources gällande deras litiumprojekt i Barrosso i Portugal.

Samförståndsavtalet visar avsikter att samarbeta för att utforma elektrifierings-, automations- och digitala lösningar.

ABB ska tillhandahålla teknisk expertis för att skissa upp produktionsstyrnings- och processlösningar för litiumproduktion i enlighet med Savannahs strategi för minskade koldioxidutsläpp och målet att uppnå en utsläppsfri verksamhet år 2030.

Barroso-litiumprojektet ligger 143 kilometer nordost om Porto och ska vara Europas största kända resurs med hårdspodumenlitium.

Savannah har som mål att utveckla en verksamhet som tillverkar koldioxidneutralt litiumkoncentrat av premiumkvalitet som ett strategiskt råmaterial i leveranskedjan för batterier till elfordon i Europa.

Lokal elektricitet, som huvudsakligen framställs av vattenkraft, solenergi och vindenergi med noll koldioxidutsläpp, skulle användas för att leverera ström till projektet. ABBs tekniklösningar för gruvdrift är väl anpassade och skulle maximera användningen av förnybar energi och elektrifiering för att flytta projektet mot koldioxidneutral produktion.

– ABB ligger i framkant när det gäller den automatisering och elektrifiering som krävs för vår resa mot minskade koldioxidutsläpp, säger David Archer, vd för Savannah i ett meddelande och fortsätter:

– Vi är glada över att ha deras expertis när vi fortsätter att genomföra vår strategi för minskade koldioxidutsläpp för att bygga Europas första produktionsanläggning för litiumspodumen, som en kritisk leverantör av råmaterial med låga koldioxidutsläpp för mer hållbara batterier.

– Utvecklingen av Savannahs Barroso-litiumprojekt ger oss ytterligare en möjlighet att visa upp ABBs ledarskap inom industriell automation och smart elektrifiering i Europa, tillämpad mot nyckeloperationer för den växande europeiska batterileveranskedjan, säger Frederik Esterhuizen, Hub manager central and South Europe & Australia på ABBs division Process industries i meddelandet och avslutar:

– Det här är ytterligare ett steg i vårt fortsatta arbete för att möjliggöra mer hållbar och fossilfri gruvdrift.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.14