23948sdkhjf

Rostfri anläggning ska fånga koldioxid

En pilotanläggning för koldioxidinfångning byggs just nu i en av Granitor Rodoverkens mekaniska verkstäder. Pilotanläggningen är en del av forskningsprojektet Energisnål koldioxidinfångning med AMP/DMSO där Granitor står för processdesign, konstruktion, tillverkning, installation och idrifttagning. 

Tillverkningen sker främst i rostfritt och huvudsakligen enligt EN 13445. Tillverkade komponenter monteras ihop i Granitors verkstad till en fullständig pilot.

Projektet påbörjades under hösten 2021 och i en studie som löper under cirka tre års tid ska en metod testas för att avskilja koldioxid från anläggningar som ägs av Växjö Energi, Öresundskraft och Sysav. 

Efter en intensiv projekteringsfas har projektet nu gått över i tillverkning i en av Granitors mekaniska verkstäder. 

– Uppnår vi ett positivt resultat under piloten så finns förhoppningar om en fullskalig anläggning inom cirka fem år, förklarar Jesper Moberg, Granitor Systems, som är processansvarig i projektet i ett meddelande.

Piloten planeras att skickas till site inom en månad för att anslutas mot Växjös befintliga anläggning innan den tas i drift.

Parallellt med den mekaniska tillverkningen sker elkonstruktion och skåpsbyggnation i Granitor Systems elverkstad i Göteborg och programmering på Granitor Systems kontor i Stockholm. 

Om projektet

Energisnål koldioxidinfångning med AMP/DMSO är ett samverkansprojekt mellan Lunds universitet, Granitor Systems, Växjö Energi, Öresundskraft och Sysav. Målet är att påvisa hur tekniken på ett energieffektivt sätt kan användas från ett bioeldat kraftverk och två avfallskraftvärmeverk och bidra till att fossila koldioxidutsläpp minskas.

Vid en eventuell fullskalig implementering hos Växjö Energi, Sysav och Öresundskraft kan tekniken bidra till avskiljning och lagring av 630 000 ton biogen koldioxid och 270 000 ton fossil koldioxid per år. Det motsvarar en minskning om tjugo procent av befintliga utsläpp från el- och fjärrvärmesektorn i Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.187