23948sdkhjf

Snart dags för Hybrits nästa steg

SSAB, LKAB och Vattenfall skapade Hydrogen breakthrough ironmaking technology, Hybrit 2016 med mål att utveckla en teknik för fossilfri järn- och stålframställning. Och nu händer det mycket i projektet.

April månad hann knappt börja innan vi kunde meddela att Hybrit får nästan en och en halv miljard av EUs innovationsfond.

Läs också: Hybrit får nästan en och en halv miljard kronor

Innan dess hade Hybrit bland annat fått besök av Kadri Simsons, EUs energikommissionär. Ett möte där vikten av att regelverket stöttar föregångare som Hybrit diskuterades.

– Pilotanläggningen Hybrit i Luleå tar imponerande steg mot energiomställning och bidrar till en bredare ekonomisk och industriell förnyelse av norra Sverige. Piloten driver utvecklingen av en helt fossilfri värdekedja för järn- och stålproduktion, säger Kadri Simson på hemsidan.

Andreas Regnell, SVP Strategic Projects, Vattenfall och styrelseordförande i Hybrit tillägger:

– Elektrifiering är en viktig möjliggörare för systemintegration, vilket leder till minskade koldioxidutsläpp inom många sektorer, däribland industrin. Priset på utsläppsrätter inom EUs ETS-system är fortsatt ett viktigt politiskt verktyg för att stimulera investeringar i fossilfria tekniker. All fossilfri elproduktion är nödvändig för att det ska bli möjligt att skala upp produktionen av fossilfri vätgas.

– Omställningen kräver dock ett möjliggörande policyramverk och ökat fokus på en konkurrenskraftig och optimerad integrering av vätgasproduktion och lagring med elnätet, samt en utökning av vindkraften. Föregångare måste prioriteras, säger Martin Pei, CTO SSAB står det och Jan Moström, vd och koncernchef för LKAB avslutar:

– För att vi ska kunna ställa om till fossilfritt är det viktigt att regelverket utformas så att industrin kan använda all tillgänglig, befintlig och kommande förnybar energi för vätgasproduktion. Tillståndsprocesserna inom alla områden måste också bli betydligt mer effektiva än de är idag.

Och nu är det snart tid för nästa steg.

– Nästa steg är att ta piloten för lagring av fossilfri vätgas i drift i juni, berättar Magnus Kryssare som är Press officer på Vattenfall för oss.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Köpte metalldetektor för skojs skull – hittade guld värt miljoner
Metallpulver nästa steg för Outokumpu
Efter översyn: Två av tre metallverksamheter ryker
Ljusare varselstatistik i mars
Lundin Minings jätteaffär – köper koppargruva i Chile
SSAB släpper stål utan fossila koldioxidutsläpp 2023
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.157