23948sdkhjf

Stålkättingen går i retur

Stine Lilleseth på Lilleseth Kjetting har tagit fram en digital lösning för kättingretur tillsammans med bland andra Ivar Sorknes på Telenor i Norge.

Företaget skickar i snitt tolv ton kätting varje dag under högsäsong.

– Kätting är en konsumentprodukt inom lantbruk och godstransporter. Alla som har kört långväga transporter med tunga lastbilar vet hur kritiskt bra en kätting är på vintern. Tyvärr slutar mycket av denna kätting som avfall. Det här måste vi göra något åt, säger Stine Lilleseth i ett meddelande.

Hon jobbar som marknadschef i det 75-åriga familjeföretaget på Skarnes och anser att hennes bransch har stor potential inom den cirkulära ekonomin.

– Efter ett tag slits kättingen och rost och skador gör kättingen bristfällig och svår att använda. Men eftersom kätting består av relativt rent stål går den bra att återvinna. För att lösa denna miljöutmaning har vi skapat ett retursystem för kätting, säger hon i meddelandet.

Tillsammans med Telenor och med stöd från Klosser Innovation and Innovation Norway har en helt digital lösning tagits fram där vilken kättingägare som helst enkelt kan se till att gamla kättingar återanvänds.

– Telenor har i samarbete med Develop tagit fram en digital lösning som berättar var lådor för insamlingskedjor står och meddelar det lokala returföretaget när lådorna är fulla. Kedjeägare registrerar sin inlämning på kjettingretur.no och får tillgång till rabatt av Lilleseth Kjetting. Den digitala lösningen med mobil webbapplikation och sensorer optimerar och förenklar hanteringen av containern, så att den manuella hanteringen blir minimal, säger Ivar Sorknes i meddelandet och Stine Lilleseth avslutar:

– Idag finns inget digitalt insättningssystem för kättingar, men vi hoppas att fler företag ansluter sig till vår lösning. Målet är att 100 procent av den sålda kättingen ska återvinnas och bli nya varor. Genom att återanvända råvarorna kommer vi att rädda miljön från skräp och utsläpp, och jordklotet från utarmning av råvaror.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.313