23948sdkhjf

Nytt stål och värmebehandling ska höja lagerprestandan

SKFs höghållfasta växellådslager för vind ska höja vridmomentdensiteten i vindturbinväxellådor genom att minska lager- och växelstorleken med upp till 25 procent genom en förbättrad livslängd samtidigt som man undviker för tidiga haverier genom förbättrad robusthet.

SKFs höghållfasta växellådslager för vind förlitar sig på en skräddarsydd kombination av stål och värmebehandlingsprocess som är utvecklad för att öka utmattningsmotståndet och robustheten. En termokemisk värmebehandlingsprocess ska förbättra dess yt- och underytaegenskaper.

– Värmebehandlingsprocessen berikar ytskiktet på lagerkomponenterna och förbättrar materialhållfastheten både vid och under ytan, och täcker den högt belastade materialvolymen under lagerdrift. Rullagrets prestanda beror mycket på materialparametrar som mikrostruktur, restspänning och hårdhet, förklarar David Vaes, chef för Wind gearbox competence center på SKF i ett meddelande.

Denna skräddarsydda stål- och värmebehandlingsprocess ska ha flera fördelar: öka lagrets livslängd och möjliggöra nedskärningar och öka den nya lagerkapaciteten för att motstå typiska fellägen i växellådor.

Interna tester och beräkningar ska visa upp till en femfaldig ökning av lagrets livslängd jämfört med nuvarande industristandard. Dessutom ska en upp till tio gånger högre robusthet mot stressinducerade förtida fel med WECs ha bevisats på interna testriggar.

Den förbättrade prestandan hos SKFs höghållfasta växellådslager ska innebära att lagren kan minskas, vilket bidrar till att öka vridmomentdensiteten i växellådan. 

Motstånd mot typiska fellägen kan hjälpa växellådstillverkare, turbinägare och tjänsteleverantörer att öka tillförlitligheten och få mindre oplanerat turbinstopp och reparationskostnader.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.25