23948sdkhjf

Grafen i termisk spraybeläggning

Att storskaligt använda grafen i termisk sprutning har visat sig vara utmanande. Nu har forskare från bland annat Chalmers och Högskolan Väst gjort ett genombrott som ska öppna upp för industriell användning.

I ett projekt inom Sio Grafen var målet att skapa storskaliga grafenbeläggningar med termisk sprutning. Här användes både ett metalliskt och ett keramiskt matrismaterial med diverse sprutmetoder och en ny hybridprocess med pulver och grafensuspension samtidigt.

– Vi lyckades få in grafen i termiska spraybeläggningar. Därmed kan vi visa att grafen överlever de utmanande processförhållandena för termisk sprutning. Ett viktigt steg framåt, säger projektledare Uta Klement, professor i materialvetenskap på Chalmers i ett meddelande och fortsätter:

– Optimering av beläggningarna vad gäller grafeninnehåll och distribution krävs fortfarande. Detta var inte möjligt inom ramen för projektet. Tanken är att uppnå en jämnare grafenfördelning genom att använda grafenmodifierade pulver. Uppskalning av pulvermodifiering och testning med olika sprutmetoder krävs. Om vi lyckas uppnå en jämnare grafenfördelning på detta sätt kommer storskaliga grafenbeläggningar genom termisk sprutning att finnas på marknaden inom några år.

Projektet har gett resultat och observationer – exempelvis i vilken utsträckning kulfräsning kan användas och hur den erforderliga viskositeten kan uppnås i suspensionen. 

I projektet har Chalmers, Högskolan Väst, 2D fab, Thermal Spraying & engineering, GKN Aerospace, Federal Mogul och Man Energy solutions ingått.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.187