23948sdkhjf

Salzgitter och Volkswagen i stålsamarbete

Volkswagen-koncernen och den tyska stålkoncernen Salzgitter undertecknar samförståndsavtal om leverans av grönt stål från slutet av 2025.

Volkswagen ska enligt avtalet bli en av de första kunderna för koldioxidreducerat stål som Salzgitter planerar att producera på en ny produktionslinje vid sitt huvudkontor i Niedersachsen. Volkswagen-koncernen planerar att använda koldioxidreducerat stål i framtida projekt som elbilen Trinity1, som kommer att tillverkas i Wolfsburg från 2026.

Till skillnad från tackjärnsproduktion med kolbaserade masugnar vill Salzgitter i framtiden producera stål med grön vätgas och förnybar energi med ett nytt produktionssätt. För detta ändamål byggs väteelektrolysatorer, direktreduktionsanläggningar och elektriska ugnar i Salzgitter. Koldioxidbesperingarna när omställningen slutförts beräknas bli över 95 procent.

De båda företagen planerar att etablera ett slutet återvinningssystem för stål mellan Volkswagens huvudanläggning i Wolfsburg och det integrerade stålverket i Salzgitter. Volkswagen-koncernen gör stålrester från produktionen tillgängliga för Salzgitter som smälter ner dem, bearbetar dem till nya stålprodukter och levererar dem till Wolfsburg för bilproduktion igen. Målet är att utöka detta slutna kretslopp för stål till andra produktionsanläggningar inom Volkswagen-koncernen i framtiden.

– För att ytterligare förbättra vår koldioxidbalans får användningen av material – framför allt råmaterialet stål – en central roll. Användningen av koldioxidreducerat stål är ett viktigt steg här, liksom återvinningen av stålrester. Med grönt stål och ett slutet kretslopp kommer vi att göra Volkswagens leveranskedjor ännu mer miljövänliga i framtiden, säger Murat Aksel, Volkswagen-koncernens inköpschef i ett meddelande och Gunnar Groebler, Salzgitters vd tillägger:

– Samhällets och ekonomiernas minskade koldioxidutsläpp kan bara lyckas om vi samarbetar med starka partners. Vårt gemensamma projekt är ett utmärkt exempel på detta nya sätt att göra affärer på – den cirkulära ekonomin med slutna materialflöden. Närheten mellan stål- och bilproduktion är ett annat ekologiskt plus i detta planerade samarbete. Genom att leverera grönt stål och återanvända stålresterna från bilproduktionen stöder vi vår mångåriga kund Volkswagen i att uppnå sina klimatmål.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094