23948sdkhjf

Först med att värma stål inför valsning – med vätgas

Ja, Hitachi Energy har vunnit en order för att förse Ovako med elektisk infrastruktur till den 20 megawatt elektrolysör som byggs i Hofors, Sverige och som ska bli en viktig del i deras satsning på stålproduktion med nollutsläpp.

Den nya vätgasanläggningen ska bli först i världen med att värma stål med vätgas inför valsning och i anslutning till anläggningen avser man även bygga en tankstation för vätgasdrivna tunga fordon.

Hitachi Energy ska leverera en modulär och fabriksbyggd lösning med huvudkomponenter som transformatorer och likriktare samt relaterad kontrollutrustning och högströmsförband vilket krävs för att omvandla växelström från distributionsnätet till likström som används i elektrolysören. 

– Vätgassatsningen är viktig för oss och visar samtidigt vilka möjligheter det finns inom industrin för att påskynda den globala klimatomställningen. Vi är stolta över samarbetet över industrigränser och får nu en världsledande teknik på plats i Hofors, säger Rickard Qvarfort affärsområdeschef för Ovako i Hofors i ett meddelande och Tobias Hansson, vd på Hitachi Energy i Sverige tillägger:

– Vi är otroligt stolta över att vara med i den industrisatsning som görs i Hofors och är glada över att kunna bidra med vår teknik och kompetens för att skapa en stabil elektrisk infrastruktur. Fossilfri vätgas är ett bra alternativ där direkt elektrifiering inte är möjlig och tillsammans kan vi bidra till att påskynda omställningen mot koldioxidneutralitet.

Ordern är ett resultat av det gränsöverskridande samarbetet mellan Ovako, Hitachi Energy, Volvokoncernen, H2 Green Steel och Nel Hydrogen som offentliggjordes sommaren 2021. Samarbetet stöds av Energimyndigheten med syfte att etablera en industriöverskridande användning av fossilfri vätgas, öka kunskapen om möjligheterna med bränslet och uppnå en kostnadseffektiv produktion av vätgas.

Hitachi Energy har över 4 000 medarbetare i Sverige och finns på drygt 10 orter i landet. 

Projektet inleds under första kvartalet 2022 och förväntas vara klart till början av 2023.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
36 miljoner till forskning som ska stärka svensk industri
Debatt: ”Batteriguldet” ingen "quick fix”
De vill göra skillnad med koldioxidreducerat stål
Världens råstålsproduktion i december
De använder sig uteslutande av återvunnet aluminium
Norsk-indisk legotillverkare expanderar till Sverige
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.203