23948sdkhjf

Volkswagen vill säkra mineralerna

Det handlar om att säkerställa ansvarsfulla inköp av exempelvis kobolt, litium, nickel och grafit.

Volkswagen-koncernen ansluter sig till Initiative for Responsible Mining Assurance, Irma. Irmas syfte är tydliga standarder för förbättrade metoder inom industriell gruvdrift och alliansen samlar företag som åtar sig att följa riktlinjer för ansvarsfull utvinning av råvaror med strikta krav inom miljömässiga och sociala standarder.

– Vägen till transparenta och hållbara leveranskedjor går direkt till gruvan. Därför välkomnar vi tydliga regler. Standarder är mer effektiva ju mer konsekvent de är definierade och ju fler partners som följer dem. Irma samlar alla viktiga aktörer: råvaruleverantörer, råvaruinköpare, arbetstagarrepresentanter, civilsamhällets krafter, investerare och oberoende experter, säger Murat Aksel, Volkswagen-koncernens inköpschef i ett meddelande och Aimee Boulanger, vd för Irma tillägger:

– Det är uppmuntrande att se att så många företag ansluter sig till Irma och stödjer initiativets engagemang för ökad styrning och transparens hos många intressenter. Vi välkomnar Volkswagen-koncernens medlemskap och ser fram emot vårt samarbete, där de kan utnyttja sin stora globala räckvidd för att utveckla mer ansvarsfulla metoder för gruvdrift.

Volkswagen-koncernen driver på elektrifieringen vilket de menar ställer krav på ansvarsfulla inköp, särskilt vid utvinning av batteriråvaror som kobolt, litium, nickel och grafit.

Irmas standarder omfattar skydd av mänskliga rättigheter och samhällsrättigheter, förhindrande av korruption, hälsoskyddsåtgärder för arbetstagare och berörda samhällen, arbetsplatssäkerhet och miljöskydd.

– Kriterierna sträcker sig från grundvattenskydd till ålderskontroll av arbetare vid ingången till gruvan, säger Murat Aksel i meddelandet.

Fokus ligger på industriell gruvdrift och industrin för mineralbearbetning. Genom sitt medlemskap förbinder sig Volkswagen-koncernen att gradvis tillämpa Irma-standarderna i sina leveranskedjor för batterier.

För Volkswagen-koncernens del innebär medlemskapet i Irma en komplettering av de egna åtgärderna för att sätta ljuset på leveranskedjan för råmaterial. Under 2020 har koncernen exempelvis infört ett nytt standardiserat hanteringssystem för råvaror. Systemet omfattar batteriråvaror som kobolt, nickel, grafit och litium samt konfliktmineraler som tantal och andra råmaterial som aluminium, naturgummi och läder. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.188