23948sdkhjf

Miljardären säljer stålkoncernen

Familjen Møller Hansen har letat efter en ny ägare till livsverket i två år. Valet föll på någon som familjen har utkonkurrerat flera gånger

Egentligen hade DS Gruppen i Hobro kunnat fortsätta som ett familjeföretag och gjort stålkonstruktioner, stålbeklädnad till tak och fasader samt betong.

Som det har varit sedan 1969.

Men de senaste årens tillväxt – och vad företaget tittar på – har gjort att grundaren Svend Møller Hansen och hans son Mads Møller Hansen nu har valt att sälja företaget till tyska Goldbeck GmbH.

– Tillväxten fortsätter rakt upp i skyn, och vi känner oss skyldiga att driva den. Därför fanns det ett behov av att få en ny ägare, säger Mads Møller Hansen.

– Familjen får inte stå i vägen för tillväxt och utveckling. Vi har tittat på vad som var bäst för företaget och därför har vi tittat runt för att se om det fanns några andra än vi som skulle vara bättre ägare, säger han.

Har sökt ägare i två år

Mads Møller Hansen berättar att processen började för drygt två år sedan.

– Processen har tagit längre tid än planerat. På grund av coronan har vi inte kunnat resa runt och hålla möten, men vi har tagit den tid som behövts, säger han.

Under processen hittade familjen Møller Hansen "en handfull" europeiska företag som kunde vara självklara ägare till DS Group.

– Vi har riktat in oss på en industriägare. Vi kunde inte se ett syfte med att sälja till en private equity-fond, pensionsfond eller annan finansiell ägare.

Enligt Mads Møller Hansen har dialogen med Goldbech GmbH om en gemensam framtid pågått i 13-14 månader.

– Vi är säkra på att det är rätt lösning för företaget – och för Goldbeck, säger Mads Møller Hansen.

Goldbeck grundades av och ägs fortfarande av familjen Goldbeck. Huvudkontoret ligger i Bielefeld och det finns filialer över större delen av Europa.

– Det är ett bolag med en enda ägarstruktur, där beslut lätt kan fattas, säger Mads Møller Hansen.

– De har flera gånger försökt ta sig in i Skandinavien, men har varje gång blivit utkonkurrerade av DS Group. Därför var de väldigt positiva när vi kontaktade dem, säger Mads Møller Hansen.

Version 2.0

Även om DS Gruppen och de drygt 500 anställda nu är i tyska händer, slutar inte historien om DS Gruppen här, försäkrar Mads Møller Hansen.

– Det blir historien om DS Gruppen version 2.0, säger han.

– Den expansion som har skett här i Hobro fortsätter – till och med snabbare än den annars skulle. Vi har fått en ägare som ser stora möjligheter.

Det senaste året hade DS Gruppen en omsättning på 2,1 miljarder DKK.

– Inom loppet av några år blir det 4 eller 5 miljarder kronor, försäkrar Mads Møller Madsen, som dock inte går in i detalj med tillväxtplanen.

Men direkt finns inga fysiska tecken på att Hobros största privatägda företag byter ägare.

– Vi behöver inte nya visitkort eller nya flaggor, säger Mads Møller Hansen, som även fortsätter som vd.

– Imorgon blir precis som idag – bara med några nya ägare, säger han.

Att den nya ägaren låter DS Gruppen fortsätta som en självständig enhet har också haft betydelse i förhållande till att hitta en ny ägare.

– Det har förstås också spelat in att man inte vill flytta bort något från Hobro utan driver vidare på den utveckling vi har legat bakom. Både familjen och företaget har sina rötter här, säger Mads Møller Hansen.

Bonus för de anställda

När familjen Møller Hansen informerade de drygt 500 anställda om försäljningen på måndagseftermiddagen meddelades också att de anställda tillsammans med lönen för april kan se fram emot en ekonomisk bonus.

– Det innebär att 60 miljoner danska kronor betalas ut till de anställda på den goda sidan, säger Mads Møller Hansen.

– Varken min pappa eller jag har kunnat bygga det här om vi inte hade haft några bra medarbetare. Vi är skyldiga dem mycket.

– Det är ett välkommet tillfälle att visa vår respekt och tacka för nu – och sedan såklart hoppas att de också välkomnar de nya ägarna och är lika hängivna i arbetet som tidigare, säger Mads Møller Hansen.

Hur mycket familjen får ut av försäljningen av Svend Møller Hansens livsverk vill sonen inte säga.

– Det håller vi för oss själva, säger han.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.158