23948sdkhjf

Stålpriset i rullning

Endast halva mars månad har passerat. Ändå har stålgrossisten BE Group hunnit höja priserna tre gånger denna månad. Stålleverantören Stena Stål är ännu värre. De har höjt priset fem gånger under samma tid.

Det berättar Dagens industri som talat med de båda företagen. Och prishöjningarna har med Rysslands invasion av Ukraina att göra.

– Efterfrågan är just nu enorm eftersom alla vill säkra material. Utbudet är egentligen ok, men både Ryssland och Ukraina är stora både på stål och på insatsvaror så ingen vet var det här ska sluta, säger Peter Andersson, vd på BE Group till tidningen och fortsätter:

– Ryssland och Ukraina är till exempel stora på järnmalm och det finns att köpa på andra håll som Brasilien. Men det handlar om att hitta nya transportvägar och tills de är uppbyggda blir det oroligt.

Hans Svensson är marknadschef på Stena Stål.

– Det rör på sig otroligt fort och man får agera var och varannan dag. Hamstring är ett hårt ord men det är en hamstringsvåg som sköljer över oss. Prissättningen är så osäker att man går ut ur marknaden och portionerar ut sin kapacitet till höga priser, säger han till tidningen och avslutar:

– Den här hamstringsvågen kommer att gå över och sedan är frågan hur långvarigt kriget blir, vilka handelsmönster vi ser efteråt och vad som händer med konjunkturen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.156