23948sdkhjf

Mer än 99 procent metall hittas

Det svenska miljöteknikföretaget Chromaforas reningsteknik Selmext separerar lösta metaller från vätskor genom att selektivt fånga specifika ämnen. Nu visar en ny utvärdering att mer än 99 procent av metallerna fångas upp.

– Vår metod både renar vattnet och gör att värdefulla ämnen kan tas tillvara och användas som nya råvaror, säger Johan Seijmer, vd för Chromafora i ett meddelande och fortsätter:

– Världen skriker efter stora mängder metaller bland annat för att klara digitaliseringen och omställningen till grön teknik. Utan innovativa, cirkulära lösningar är det omöjligt att möta den efterfrågan på ett hållbart sätt. Vi har en unik lösning på detta och bidrar nu med vår teknik för att kunna ta till vara värdefulla resurser ur avfallsströmmar.

Tekniken renar gruvvatten från metaller vid LKABs gruva i Malmberget.

– Vi är glada att Chromaforas teknik renar vårt gruvvatten effektivt och samtidigt utvinner andra ämnen som en bonus från järnmalmsbrytningen, säger Mattias Ylipää, forskningsingenjör inom processvattenrening på LKAB i meddelandet.

Den selektiva metoden väljer vilka ämnen som ska fångas och ska göra det möjligt att sedan utvinna metallerna ur det koncentrat som bildas. Därmed ska de kunna omsättas på samma sätt som metaller från traditionell gruvdrift.

– Styrkan i vår teknik är att den kan fånga precis de ämnen vi siktar på. Vi hjälper gruvor att ta sitt ansvar för att rena vattnet som frigörs, samtidigt som vi ger användarna möjlighet till nya intäkter och hjälper dem att ställa om till en mer cirkulär verksamhet, avslutar Johan Seijmer meddelandet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.172