23948sdkhjf

Ryskt fartyg fullastat med aluminium i Oslo

Det ryska fartyget "Lazurite" är fullastat med aluminium, och är dockat i Oslo. Fartyget ägs av den ryske oligarken Vladimir Lisin.

– Det här vill vi inte, skrev Oslos kommunalråd Raymond Johansen på Facebook när det blev känt att det oligarkägda fartyget fullastat med aluminium från Ryssland låg vid kajen i Oslo på onsdagskvällen.

Det var E24 som först nämnde fallet. Senare följde flera andra medier upp.

Oligarkägd

"Lazurite" ägs av det Malta-registrerade företaget Volga Baltic Ship 4 Ltd. Detta är ett företag som i sin tur är kopplat till Volga Shipping som kontrolleras av den ryske oligarken Vladimir Lisin.

Till hans fördel bör det noteras att han tagit avstånd från Rysslands president Vladimir Putin och krävt att kriget ska avslutas, enligt hemsidan Ciy A.M.

Avslag på samtal

Som tidigare nämnt är det inte "bara-bara" att neka ryska fartyg att anlöpa norska hamnar, och det görs nu ansträngningar inom EU för att ta reda på hur man ska hantera denna utmaning relaterad till alla andra omfattande sanktioner som väst har satt igång mot Ryssland efter invasionen av Ukraina.

Fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) säger till NRK att EU och Norge nu arbetar med frågor om uteslutning för ryska fartyg från norska hamnar – vilket Storbritannien redan har bestämt. Men det här är en komplex fråga, eftersom det bland annat handlar om den internationella havsrätten till FN och det norsk-ryska fiskesamarbetet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.141