23948sdkhjf

Metallvaruindustrin mattas av

Index för affärsläget för teknikindustri i Sverige ligger visserligen kvar på en hög nivå under årets första kvartal. Sammantaget ökar också orderingången något efter att ha varit oförändrad mellan tredje och fjärde kvartalet förra året. Det visar Teknikföretagens Barometer för det första kvartalet.

Men Barometern visar att affärsläget för maskin- och metallvaruindustrin har mattats av ytterligare. Företagen möter fortsatta störningar i leveranser av komponenter och insatsvaror samt logistikproblem.

– Även om första kvartalet i år visade ett påfallande starkt affärsläge kommer störningar i försörjning av komponenter och insatsvaror samt logistikproblem naturligtvis inte avta, utan fortsätta prägla utvecklingen, säger Bengt Lindqvist, ekonom på Teknikföretagen i ett meddelande och menar att Rysslands invasion av Ukraina ändrar förutsättningarna framöver:

– Ekonomiska chocker, vare sig det är virus, väpnade konflikter eller något annat, gör situationen än värre. De medför också att icke nödvändiga investeringar läggs på is. År 2022 kommer inte bli som de flesta förväntade sig så sent som bara ett par månader sedan.

Teknikföretagens konjunkturbarometer för första kvartalet omfattar bedömningar från 513 företag. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.156