23948sdkhjf

Årets Fe - Årets stålkvinna

På den internationella kvinnodagen den 8 mars utses Årets Fe. Fe står för järn i det periodiska systemet.

Utmärkelsen går till en kvinna inom gruv- och stålindustrierna som gjort särskilda insatser i eller för industrierna under sin karriär. Bakom utmärkelsen står arbetsgivarorganisationen Industriarbetsgivarna, branschorganisationerna Jernkontoret och Svemin och nätverken Metallkvinnor och Women in Mining Sweden.

År 2022 går utmärkelsen till Jenny Gotthardsson, områdeschef för Boliden Garpenberg.

Med ett starkt värderingsbaserat ledarskap bidrar Jenny till att driva utveckling för människor, organisation, verksamhet och samhälle. Ledarskapet omfattar arbetet med att bedriva verksamheten med fokus på faktorer i samklang: miljö, säkerhet och förutsättningar för medarbetarnas grundläggande bidrag till verksamheten inom teknisk utveckling och produktivitet, lyder motiveringen.

Inför internationella kvinnodagen 8 mars presenterade organisationerna en lista med 40 kvinnor över 40 år. Listan instiftades för att uppmärksamma och synliggöra kvinnor över 40 i gruv- och stålbranscherna samt lyfta den kunskap och erfarenhet som dessa personer bidrar med. Bland de 40 personerna på listan finns en bred representation av industri, forskning, akademi och politik och utifrån listan utses Jenny Gotthardsson till Årets Fe.

– Superkul och ärofyllt. Det är en stolthet att få vara på samma lista som så många kompetenta och erfarna kvinnor från branschen. Jag tycker det är väldigt bra att den här listan tas fram, alla som är med förtjänar verkligen att lyftas fram, kommenterar Jenny Gotthardsson, som är områdeschef för Boliden Garpenberg i ett meddelande och tillägger.

– Jag hoppas att den här listan gör att fler får upp blicken för gruv- och stålbranscherna. Det här är framtidsbranscher och vi – och metaller - behövs för den gröna omställningen. Här finns många spännande yrken och stora utvecklingsmöjligheter så jag hoppas att det bidrar till att fler vill komma och jobba med oss. För mig är det viktigt att jobba med saker man tror på och jag känner verkligen att vi gör ett betydelsefullt arbete för den gröna omställningen.

Kvinnor utgör endast 20 procent av alla medarbetare inom gruv- och stålbranscherna. 

– Med 40 över 40-listan vill vi uppmärksamma och betona hur mycket vi värderar kunskap som kommer ur erfarenhet och hårt arbete. Det stora antalet nomineringar som kommit in talar sitt tydliga språk, det finns gott om erfarna medarbetare och det finns ett intresse av att vara med och synliggöra dessa kvinnor, säger Maja Boström, kommunikationsdirektör på Jernkontoret som varit med att skapa listan och utmärkelsen Årets Fe i meddelandet och tillägger:

– Det finns många listor med unga kvinnor, vilket är både viktigt och positivt. Men vi funderade på hur vi skulle kunna vända på resonemanget och istället lyfta fram erfarenhet, uthållighet, lärdomar från misstag.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.141