23948sdkhjf

Nickelpriset löper amok

När vi rapporterade metallprisernas utveckling förra veckan kunde vi konstatera att nickelpriset stigit med över 10 procent. På en vecka.

Under torsdagen var priset på nickel nämligen 28 795 amerikanska dollar.

Läs också: Metallbörsen i veckan

Och nu på morgonen låg nickelpriset på rekordhöga 101 365 dollar per ton vid metallbörsen i London, London Metal Exchange rapporterar Bloomberg news.

Under måndagen förklarade Bloomberg news Joe Deaux vad de kallade en av de mest extrema prisrörelserna på London Metal Exchange. Någonsin. Anledningen till prisutvecklingen ska vara rädslan för vad som händer med ryska leveranser.

Joe Deaux har följt nickelpriset i sju år.

– Jag har aldrig sett något som detta. Ett tag idag höjdes priset 90 procent, berättar han i en videoinspelning på Bloomberg news och fortsätter:

– Det är otroligt. Ryssland står för 6 procent av den globala nikelförsörjningen. Så även om man räknar med att det plötligt inte kommer något nickel från Ryssland är det inte en stor del av marknaden.

Men:

– Ungefär 6 procent av nickel går till elektriska fordon - och det är höggradigt nickel.

– Den största försörjaren av detta höggradiga nickel är ryska Norilsk nickel. De står för 16 procent av den globala försörjningen. Så det är uppenbarligen många människor som oroar sig för det, säger han.

Dagens industri skriver att enligt Bloomberg ska handeln med nickel ha stoppats och fortsätta vara stoppad under åtminstone resten av tisdagen. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.157