23948sdkhjf

Omfattande livscykelanalys beskriver den europeiska kopparindustrins miljöpåverkan

Den hittills mest omfattande livscykelanalysen avseende europeisk kopparproduktion presenteras av Europeiska kopparinstitutet, ECI. Rapporten ger en tydlig bild av metallens potential ur hållbarhetssynpunkt. Livscykeldata för tre produktområden, tråd, plåt och rör redovisas
Tillverkningsindustrins behov av koppar ökar hela tiden. Sedan 1960-talet har efterfrågan femdubblats och den fortsätter att öka. En helt naturlig utveckling om man betänker att många av våra vardagsföremål kräver koppar för att fungera. Den genomsnittliga bilen till exempel består av drygt 20 kilo koppar. Ett nytt snabbtåg kräver upp emot två ton koppar för att få upp farten.

45 procent av Europas koppar
– Koppar spelar en viktig roll när det gäller EUs ekonomiska och hållbara utveckling, fastslår John Schonenberger, ECIs VD. Och koppar kan även bidra med positiva miljöeffekter. Ett ton koppar som används i till exempel elektriska produkter och i applikationer för förnybar värme eller kyla har potential att bidra till minskade utsläpp av koldioxid med 200 ton per år, framgår det i en färsk rapport från ECI.

Eftersom koppar går att återanvända fullt ut med bibehållna egenskaper finns stora möjligheter att säkerställa tillgången på koppar genom återvinning av kopparskrot i olika former. Något som också görs. Enligt en undersökning av International Copper Study Group, publicerad i april 2012, är nära 45 procent av alla koppar som används i Europa återvunnen.

– Det råder ingen brist på livscykelanalyser för koppar. Genom åren har ett flertal genomförts av fristående konsulter och forskare som fått söka fakta i litteratur, miljörapporter, offentlig företagsinformation, och andra öppna källor av skiftande kvalitet. Nu kan vi tack vare den genomförda livscykelanalysen faktiskt erbjuda kvalitetssäkrade data.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063